Πράσινο φως για ανασχηματισμό έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προς τον Πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε ωστόσο συμφωνία ούτε για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ούτε για τα επώδυνα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.

– Η σύσκεψη Παπαδήμου – Παπανδρέου – Σαμαρά – Καρατζαφέρη διήρκεσε δυόμισι ώρες. Οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ διαφώνησαν ανοιχτά για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Συμφώνησαν ωστόσο όλοι να υπάρξει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, αφού στο μεταξύ ολοκληρωθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων και οι δανειστές μας διατυπώσουν ευθέως τις απαιτήσεις τους.

– Οι τόνοι ανέβηκαν προς στιγμήν, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για διγλωσσία και υπονόμευση της κυβέρνησης και του ζήτησε να τηρήσει τη συμφωνία που έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Σε ενημερώνω ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όλοι σήμερα το πολυνομοσχέδιο» απάντησε με έντονο τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς.

n Την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τάραξε τα νερά. Αφησε βαριές αιχμές κατά των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Καραμανλή λέγοντας ότι, αν είχαν λάβει εγκαίρως μέτρα, η χώρα δεν θα είχε βρεθεί στη σημερινή κατάσταση και τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει και τις δύο κυβερνήσεις εγκαίρως. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να απορρίψουν τις λογικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

– Στο άλλο κρίσιμο και σύνθετο θέμα του κουρέματος του χρέους τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίσσονται καλά, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον εκπρόσωπο του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι ομολογιούχοι θα συμφωνήσουν με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Θα ακολουθήσει το επόμενο, ακόμη πιο δύσκολο, βήμα για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

– Οκτώ μήνες κράτησε η παρακολούθηση των 53 εμπλεκομένων στις υποθέσεις τοκογλυφίας και εκβιασμού από την ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη. Μια ιστορία που συγκλονίζει το πανελλήνιο καθώς εμπλέκονται γνωστά πρόσωπα της πόλης. Ο «υπερ-κοριός» από τον Μάιο έχει καταγράψει 3.000 συνομιλίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Η αρχή έγινε από την κατάθεση στην Ασφάλεια ενός επιχειρηματία. Οι πολλές παρακολουθήσεις όμως που οδήγησαν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις ξεκίνησαν μετά την επιστολή που άφησε προτού αυτοκτονήσει ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου.

– Σε άλλη υπόθεση – κύκλωμα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας – όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πολίτες «υπεράνω υποψίας». Μεταξύ των 14 ατόμων που κατηγορούνται είναι ένας υψηλόβαθμος γάλλος διπλωμάτης, ένας ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου. Αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης σε όλη την Ευρώπη με την κωδική ονομασία «ΙΚARUS». Η επιχείρηση διήρκεσε τρεις μήνες και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία 9 άτομα σε διάφορες περιοχές σε Αθήνα, Πειραιά, Αρτα, Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ κατασχέθηκε πλήθος αρχείων «σκληρού» παιδικού πορνογραφικού υλικού.

– Επειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Προβλέπει ότι μπορούν να αποφυλακίζονται κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί ακόμη και σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για αδικήματα όπως κλοπές, πλαστογραφία, απάτη και απλή ληστεία. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 700-1.000 κρατουμένους, οι οποίοι έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο χρόνο πραγματικής κράτησης. Μετά τις αντιδράσεις διευρύνθηκε ο χρόνος μέσα στον οποίο δεν θα πρέπει να υποπέσουν σε αδίκημα γιατί διαφορετικά θα εκτίσουν αθροιστικά τις ποινές τους. Επιπλέον, ο εισαγγελέας μπορεί, αν το κρίνει αναγκαίο, να επιβάλει στον αποφυλακισθέντα κρατούμενο περιοριστικούς όρους.

– Πάντως, όσοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να καταναλώνουν, αυτές τις ημέρες οι ευκαιρίες στις εκπτώσεις είναι μεγάλες. Στα περισσότερα καταστήματα τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται στο 50%, με αρκετές όμως επιχειρήσεις να έχουν μειώσεις στις τιμές έως και 80%. Ωστόσο οι έμποροι είναι απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι όσο καλά και να πάνε οι εκπτώσεις είναι δύσκολο να ανακάμψει η αγορά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους οι καταναλωτές το ξοδεύουν για να πληρώσουν πάγια έξοδα και υποχρεώσεις προς την Εφορία.