Το πράσινο εμφανίζεται σε όλες τις αποχρώσεις του γύρω από τη λίμνη Τσιβλού που είναι πνιγμένη στα πεύκα, τα έλατα και τα πλατάνια. Οι γύρω κορυφές μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιας το είδωλο θα φανεί καλύτερα στον καθρέφτη των νερών της. Αν επιδιώξετε να την επισκεφθείτε όταν τα νερά της είναι ακίνητα, θα θαυμάσετε τη στιλπνάδα τους όπου καθρεφτίζονται η πυκνή βλάστηση, τα βουνά και τα σύννεφα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.
Είναι μικρή και αν τη δεις από τον δρόμο που οδηγεί στην Ανω Ποταμιά, θα νομίζεις ότι δημιουργήθηκε από την καθίζηση του θόλου κάποιου ηφαιστείου. Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με εξαιρετικά βίαια γεωλογικά φαινόμενα την περίοδο 1913-1914. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 1913 οι κάτοικοι τρόμαξαν από έντονους μικροσεισμούς και θορύβους στην περιοχή και μετοίκησαν στις παραλίες της Πάτρας και του Αιγίου. Ετσι στις 24 Μαρτίου, όταν έγινε τελικά η κατολίσθηση, τα θύματα ήταν μόνο δύο. Εκείνη την ημέρα μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρη η πλαγιά του βουνού κύλησε από τα 1650 μ. στα 600 μ. Οι τεράστιοι όγκοι χώματος κάλυψαν τμήμα του διερχόμενου ποταμού Κράθη και εξαφάνισαν ολοκληρωτικά τον οικισμό της Συλίβαινας και μεγάλο μέρος του γειτονικού Τσιβλού. Ετσι αρχικά σχηματίστηκαν δύο λίμνες, του Κράθη και της Τσιβλού, ενώ τα νερά του ποταμού που τροφοδοτούσε την ακτογραμμή της Ακράτας είχαν παγιδευτεί προκαλώντας νέα προβλήματα. Επειτα από δέκα μήνες το «φράγμα» της λίμνης Κράθη έσπασε και η τεράστια υδάτινη ορμή παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.
Πλέον η λίμνη Τσιβλού έχει σταθεροποιηθεί σε υψόμετρο 780 και ευτυχώς η αξεπέραστη ομορφιά της ακόμη αντέχει στην «επίθεση» των θαυμαστών της. Με μέγιστο βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα η λίμνη φιλοξενεί στα πεντακάθαρα νερά της κυπρίνους, κουνουπόψαρα, πέστροφες και καραβίδες, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο περιφερειακός χωματόδρομος που προσφέρεται για πεζοπορία και ποδηλασία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από