Οι θαυμαστές του έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να του απονεμηθεί Οσκαρ για την ερμηνεία του. Στην υποψήφια για έξι Χρυσές Σφαίρες ασπρόμαυρη ταινία «The Artist» του Μισέλ Χαζναβίσιους, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ωδή στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, κλέβει την παράσταση. Κατ’ αντιστοιχία του Palm D’ Or (Χρυσού Φοίνικα), εκείνος τιμήθηκε με το Palm Dog (Σκυλίσιο Φοίνικα) στο φεστιβάλ των Καννών για την καλύτερη ερμηνεία σκύλου σε ταινία.

Κι αν δεν το καταλάβατε ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί αφορά το, εννέα ετών, ψηλοπόδαρο Τζακ Ράσελ τεριέ που ακούει στο όνομα Αγκι και παίζει στον «Artist». «Ηταν λαμπερός, αξιαγάπητος, πασιχαρής και αστείος», έλεγαν οι κριτές της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία του.

Ο τετράποδος ηθοποιός δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Είχε βασικό ρόλο και στο «Νερό για ελέφαντες», τη φετινή κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Σάρα Γκρούεν με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Ρις Γουίδερσπουν.

Πολλοί θέλουν τον Αγκι υποψήφιο και στα BAFTA. Η κριτική επιτροπή των βρετανικών βραβείων – ομόλογων των Οσκαρ – όμως ενημερώθηκε με επιστολή πως είναι παράνομη «η υποψηφιότητα σε κάποιον που δεν είναι άνθρωπος και το μοναδικό κίνητρό ως ηθοποιού, είναι τα λουκάνικα».

Ο Αγκι πάντως έκλεψε την παράσταση στη Βρετανία. Ο σκύλος εμφανίστηκε στο τοκ σόου του Γκρέιαμ Νόρτον στο BBC1, έκανε σκέιτμπορντ στεκόμενος στα πίσω πόδια του και διάφορα άλλα απίθανα κόλπα.

Από την άλλη θαυμαστές – υποστηρικτές του σκύλου έχουν δραστηριοποιηθεί μέσω facebook, δημιούργησαν σελίδα με τίτλο «Υπολογίστε τον Αγκι», και με την εκστρατεία τους εκφράζουν το αίτημα τους να συμπεριληφθεί το τεριέ μεταξύ των υποψηφίων για Οσκαρ. Ενας άλλος τετράποδος ηθοποιός που έφτασε κοντά στο Οσκαρ ήταν το τσοπανόσκυλο Αλσατίας Rin Tin Tin, το 1929. Αλλά το βραβείο πήγε στον… δίποδο Εμίλ Γιάνινγκς.