ΑΠΟ τους φόβους για «αργεντινοποίηση» της Ελλάδας στο ενδεχόμενο «βαλκανοποίησης» των διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται στη διάσωσή μας…

ΕΝΑ καλά πληροφορημένο κυβερνητικό πουλάκι επιμένει ότι αρχίζουν να επισημαίνονται κάποιες ασυνέχειες ανάμεσα στην τρόικα και την «task force» της ΕΕ. Φαίνεται πως ο Χορστ Ράιχενμπαχ και οι άλλοι κοινοτικοί – που έχουν πλέον πολύ καθαρή εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα – δεν ομονοούν με το έντονα υφεσιακό μείγμα μέτρων στο οποίο επιμένουν οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Σία. Οι διαφορές αντιλήψεων έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφεται μια δυσαρέσκεια από την πλευρά της τρόικας προς την κατεύθυνση της «task force».

ΟΛΑ αυτά είναι, βεβαιώς, πολύ διακριτικά προς το παρόν, με τη γνωστή διπλωματία των ξένων τεχνοκρατών. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα νέο δεδομένο στη δύσκολη εξίσωση της ελληνικής περίπτωσης. Δεν ξέρω πού θα φθάσουν όλα αυτά και, κυρίως, πόσο ηχηρές θα είναι αυτές οι διαφωνίες. Είναι όμως γεγονός ότι το 2012 είναι κρίσιμο έτος για την πορεία του προγράμματος που φιλοδοξεί να φέρει ξανά την Ελλάδα στον ίσιο δρόμο. Αν δεν υπάρξει προοπτική ανάπτυξης, τότε το χρέος θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα.

Δεν μπορεί ο Παπαδήμος

ΓΙΑΤΙ πάει ο Γιώργος Παπανδρέου το Σάββατο – ημέρα Εθνικού Συμβουλίου – στον Λουκά Παπαδήμο; Οι συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι «μόνο τότε μπορεί ο Πρωθυπουργός». Και επικαλούνται τις υποχρεώσεις του Παπαδήμου, όπως το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Το διά ταύτα είναι ότι η καθυστέρηση του ραντεβού – ενώ τον Αντώνη Σαμαρά ο Παπαδήμος τον είδε τη Δευτέρα – είναι άσχετη με την απουσία του Παπανδρέου στο Λονδίνο για ιδιωτική επίσκεψη. Τελικά, ο Γιώργος γυρίζει σήμερα, ενώ τον περίμεναν χθες. Πάντως, παρά το ότι η σχέση Παπαδήμου – Παπανδρέου δεν είναι ακριβώς ανέφελη, είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Λουκά και δεν καίγεται για πρόωρες εκλογές. Προφανώς διότι τον βολεύει.

ΜΙΑ και αναφέρθηκα στον Παπανδρέου, ιδού ένα κουίζ. Ποιος εκ των μεγαλοϋπουργών του πρώτου κυβερνητικού σχήματος του Οκτωβρίου του 2009, ο οποίος στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τον Γιώργο, τον βομβαρδίζει τον τελευταίο καιρό με e-mails που αποτυπώνουν τις πολιτικές του ιδέες; Ορισμένες πολιτικές συνήθειες δεν κόβονται και τόσο εύκολα.