Σε παρτίδα σκληρού πόκερ έχουν αποδυθεί Πολιτεία και ποδοσφαιρικές Αρχές ενόψει της συζήτησης (αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής) του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, κάτι που αποτυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στη ΓΓΑ.

Η Πολιτεία έχοντας ως μοχλό πίεσης τα χρήματα της ΟΠΑΠ ΑΕ προσπαθεί μέσω του αθλητικού νόμου να περάσει αυστηρές διατάξεις για θέματα βίας, αθλητικής δικαιοσύνης κ.λπ., χωρίς παράλληλα να απολέσει τα ισχυρά χαρτιά που έχει στα χέρια της (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού).

Από την άλλη πλευρά η ΕΠΟ χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό ατού το αυτοδιοίκητο και θα υπαναχωρήσει μόνον εφόσον πάρει χρήματα τα οποία θα τη βγάλουν (όπως και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα) από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Η φράση «πιστεύω ότι υπάρχει χρυσή τομή και είναι κοντά μας» του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή αποτυπώνει τις προθέσεις των δύο πλευρών αλλά και το σκληρό παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.

Το μείζον θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη ήταν αυτό της βίας. Οι υπεύθυνοι της Σούπερ Λίγκας παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν πως στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος υπάρχει σημαντική μείωση των κρουσμάτων βίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής περιόδου. Με την τοποθέτηση της Λίγκας συμφώνησε και η Αστυνομία, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση «για να μην υπάρχουν περιστατικά βίας και στο μέλλον».

Το ζήτημα για το οποίο υπήρξε ευθεία σύγκρουση Πολιτείας – ποδοσφαίρου αφορούσε τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με την ΕΠΟ να ζητά «η ΕΕΑ να ελέγχει τις ομάδες, οι ποινές όμως να επιβάλλονται από την Ομοσπονδία». Η θέση της Πολιτείας ήταν ξεκάθαρη με τον Π. Μπιτσαξή να ξεκαθαρίζει ότι «η ΕΕΑ είναι βασικό ελεγκτικό όργανο που εξασφαλίζει τη νομιμότητα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών και θα συνεχίσει να υπάρχει».

«ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΖΑΤΕ»

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΕΕΑ Αθανάσιος Μπρίλης, ο οποίος ήταν αφοπλιστικός. «Υπήρχαν θέματα που κάνατε ότι δεν τα βλέπατε. Θα πειράζατε τον Μπέο, τον Ψωμιάδη, τον Τσακογιάννη, όπως έκανε η Επιτροπή; Αν δεν ήταν η ΕΕΑ θα τα κανονίζατε μεταξύ σας, θα τα κάνατε όπως θέλετε και όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να υπάρχουν στο ποδόσφαιρο», είπε ο κ. Μπρίλης, αφήνοντας αιχμές κατά της ΕΠΟ, αλλά και των διοργανωτριών των πρωταθλημάτων Α’ και Β’ Εθνικής.

Στο αίτημα των ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας και Φούτμπολ Λιγκ να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ, ο κ. Γανωτής αφού αναφέρθηκε σε ένα υποβαθμισμένο προϊόν άφησε ανοικτό το θέμα, εφόσον υπάρξουν «σαφή δείγματα αναβάθμισης και βελτίωσης των πρωταθλημάτων».

Οσον αφορά το αυτοδιοίκητο, ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος ήταν ξεκάθαρος: «Θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που θα ενισχύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα το κάνω πάντα με τον ίδιο σεβασμό απέναντι στους θεσμούς, όπως το έχω κάνει μέχρι σήμερα. Αλλά δεν θα ακούσω και δεν θα υιοθετήσω καμία πρόταση που θα μου έρθει τυλιγμένη γύρω από την επίφαση του αυτοδιοίκητου».

Ο κ. Γερουλάνος τοποθέτησε την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.

ΑΠΟΧΗ

Στο μεταξύ οι ποδοσφαιριστές της Β’ και της Γ’ Εθνικής έδωσαν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή στη διοργανώτρια Αρχή (πρώην ΕΠΑΕ) να τακτοποιήσει το θέμα της ασφάλισής τους – αγωνίζονται ανασφάλιστοι – και ξεκαθάρισαν πως αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα δεν θα αγωνιστούν το Σαββατοκύριακο.