Οι καιροί το ζητούν να βγούμε από το καβούκι μας. Να περπατήσουμε την πόλη χωρίς βιασύνη και να ξύσουμε τους τοίχους των κτιρίων της ώστε να φανερωθούν τα μυστικά τους. Συναρπαστικές οι ιστορίες που κρύβουν τα ντουβάρια. Από εκείνες που εμπνέουν τα μέλη της ομάδας «Οχι παίζουμε» για να ανεβάσουν site specific παραστάσεις, που κινούνται μεταξύ θεάτρου, χορού, εικαστικής εγκατάστασης, σε κτίρια και γωνιές της Αθήνας.

Σκοπός τους; «Να γνωρίσουμε επιτέλους την πόλη στην οποία κατοικούμε. Ωστε να πάψει να είναι ένας κρύος σωρός από τσιμέντα». «Ανακαλύπτοντας την ιστορία του μέρους στο οποίο ζω και εργάζομαι, βρίσκω λόγους για να μη φύγω με το πρώτο αεροπλάνο» λέει αστειευόμενος ο σκηνοθέτης Γιώργος Σαχίνης.

Αυτή την περίοδο η ομάδα (απαρτίζεται από καλλιτέχνες, κοινωνιολόγους, παιδαγωγούς) καταπιάνεται με ένα σημείο από όπου ξεκίνησαν τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και συνδέεται με τις απαρχές της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας: με το παλιό Δημοτικό Βρεφοκομείο στην Πειραιώς (όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα η Δημοτική Πινακοθήκη).

Η παράσταση αυτή με τίτλο «Λεπίς» που θα ανέβει τον Μάρτιο συνδέεται με μια άλλη με τίτλο «Ελπίς» που επαναλαμβάνεται στα τέλη Φεβρουαρίου στους θαλάμους του ομώνυμου Δημοτικού Γενικού Νοσοκομείου στην Ακαδημίας (όπου σήμερα στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων).

Οι παραστάσεις (σε κείμενο Χρήστου Κανελλόπουλου, Γιώργου Σαχίνη) περιλαμβάνουν αποσπάσματα από αρχεία της εποχής, από τον «Λάμπρο» του Διονυσίου Σολωμού (στο Ελπίς) και του Πέτρου Πικρού (στο Λεπίς).

Ολα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, σε γωνιές της πόλης, στο πλαίσιο της δράσης UrbanDig Project – ή αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη – η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ιδρυμα Λαμπράκη στον διαγωνισμό του TEDxAthens Challenge 2011.

Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε από μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι το 2005, έναν χρόνο μετά την ίδρυση της ομάδας και πήρε μορφή στην αυλή της οικίας του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Εκεί η ομάδα «Οχι παίζουμε» ανέβασε το κείμενο «Καρδιά με κόκαλα. Βίος και πολιτεία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη» των Χρήστου Κανελλόπουλου και Γιώργου Σαχίνη.

Το UrbanDig Project της ομάδας εμπλέκει στις δράσεις του με την τοπική κοινωνία. «Η συμμετοχή και οι θετικές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής μας φανερώνουν ότι αυτό που κάνουμε ξεπερνά το πολιτιστικό γεγονός. Είναι παράλληλα μια παρέμβαση στην πόλη» λέει στα «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης Γιώργος Σαχίνης. Η ομάδα έχει ήδη περιηγηθεί σε 12 τόπους με εννέα έργα, συνδέοντας τους χώρους με λογοτέχνες όπως οι Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Πλάτωνας Ροδοκανάκης, Γεώργιος Βιζυηνός.

Η θεατρική αυτή εμπειρία αφήνει στον θεατή όσα αποκόμισε από τη σχέση που σύναψε έστω και για λίγο με τον χώρο της παράστασης. «Την επόμενη φορά που θα περάσει έξω από το κτίριο θα νιώσει ότι το γνωρίζει» λέει ο σκηνοθέτης.