ΝΑ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές – και ιδίως οι εξαγωγικές – ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς δεν γίνονται δεκτές στο εξωτερικό οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενεργοποιήθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή παρέχει σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να μπορέσουν να πάρουν δάνεια.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη που έπεσε στα χέρια μου, η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας και παραγωγής προϊόντων ντοματοπολτού. Το Δημόσιο μπορεί να θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν χαρίζεται κιόλας. Η εγγύηση πρέπει να εξασφαλιστεί. Πώς; Με ενέχυρο. Σε τι; Στις ντομάτες.

ΔΕΝ ΚΑΝΩ πλάκα. Αντιγράφω: «Θα γίνει σύσταση ενεχύρου σε ισόποσης αξίας ποσότητα προϊόντων τομάτας, η οποία είναι και θα διατηρείται σε άριστη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης». Εναλλακτικά το Δημόσιο μπορεί να γράψει υποθήκη σε ακίνητα των ντοματοπαραγωγών για τα 2/5 του ποσού και να συστήσει ενέχυρο στις ντομάτες για τα υπόλοιπα 3/5. Ετσι εξισορροπείται το ρίσκο να ξινίσει ο πολτός…