ΣΤΟ «ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ» κούρεμα – όχι στο κούρεμα των ομολόγων – κάποιος πρέπει να σκουπίσει τις τρίχες από το πάτωμα. Αντίστοιχα, έχει κανείς την εντύπωση ότι παράλληλα με την αναδιάρθρωση χρέους, έχουμε αναδιάρθρωση του πολιτικού μας σκηνικού. Αλλωστε, το «κούρεμα» των κομμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό εγγράφεται μια εκδήλωση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο εστιατόριο στην ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη. Εκεί που δίνουν ραντεβού οι καλές κυρίες του Κολωνακίου γιατί έχει ωραία θέα. Τέλος πάντων. Στον χώρο αυτό θα βρεθούν σήμερα ο Γιώργος Φλωρίδης και διάφοροι επώνυμοι ή και όχι επώνυμοι πολίτες. Ο πρώην υπουργός του

ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε από την έδρα του πέρυσι τον Ιούνιο. Ηταν μια έντιμη και καθαρή πολιτική πράξη, σε αντίθεση με διαφόρους που παραιτούνται αλλά παραμένουν στη Βουλή, χωρίς να τους απασχολεί αν έτσι παραχαράσσουν τη λαϊκή εντολή.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο Μπενάκη συμπίπτει με το ξεκίνημα μιας νέας πρωτοβουλίας πολιτών που θέλει να συμβάλει στο δημιουργικό ξεπέρασμα της κρίσης που μας ταλανίζει. Με τους περισσότερους ο Φλωρίδης έχει ξεκινήσει μια κουβέντα ήδη από το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους ο οικονομολόγος Γιάννης Στουρνάρας, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη, ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Πανταζόπουλος αλλά και αγρότες όπως ο Θανάσης Βακάλης και ο Πανουργιάς Πανουργιάς, η παραγωγός ραδιοφώνου Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Γιώργος Μομφερράτος και αρκετοί άλλοι.

ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, η πολιτική κινητικότητα επιβεβαιώνεται και, κυρίως, επιταχύνεται.

Θα ‘χουμε φασαρίες

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ νέα κλωτσοπατινάδα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, έτσι όπως πάμε. Το λέω γιατί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε χθες, όπως δικαιούται κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το θέμα; Δεν είναι δύσκολο να το υποθέσετε. Είναι το «δημοκρατικό έλλειμμα που προκαλεί η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας» ως συνέπεια της θέσης μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, κάτω από ευρωπαϊκή επιτροπεία. Οι απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ για το ζήτημα αυτό είναι γνωστές και εκπεφρασμένες. Χθες, είχαμε διά στόματος Αμαντέο Αλφατάζ – εκπροσώπου του Ολι Ρεν – την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται θεσμικά ή νομικά. Φοβάμαι ότι η κουβέντα στην ελληνική Βουλή δεν θα γίνει σε ανάλογο επίπεδο.