«ΔΗΜΑΡΧΕ, πρέπει να σε δω γιατί έχουμε μια ιδέα…».

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ – και προσκείμενος στη ΔΑΚΕ – Ηλίας Ηλιόπουλος. Ο δήμαρχος στον οποίο απευθυνόταν ήταν ο Γιώργος Καμίνης. Μάλιστα, η κουβέντα έγινε την Παρασκευή στα πλατό του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, στο περιθώριο ενημερωτικής εκπομπής της ΝΕΤ, στην οποία Καμίνης και Ηλιόπουλος ήταν προσκεκλημένοι. Ο τελευταίος πρόσθεσε μιλώντας στον δήμαρχο της Αθήνας: «Να μεσολαβήσεις για να τη λήξουμε σήμερα…».

ΕΝΝΟΟΥΣΕ τη λήξη της απεργίας στα σκουπίδια, που έχει κάνει την Αθήνα να θυμίζει σκηνές από την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμί. Στη διάρκεια της ημέρας ο Καμίνης έλαβε και τυπικό αίτημα από το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη. Ως όρος ετέθη η μη παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών. Με άλλα λόγια, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν persona non grata για τους συνδικαλιστές. Αντιθέτως, επελέγη ως μεσολαβητής ο Καμίνης, παρά την πολιτική του στοχοποίηση, αλλά και το γεγονός ότι δεν δίστασε να πάει τους εργαζομένους στα δικαστήρια.

ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ η γνωστή συνάντηση του Καστανίδη με Μπαλασόπουλο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Βελέντζα της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Ο Καμίνης πάντως παρέσυρε στη συνάντηση και τον δήμαρχο της Καλλιθέας και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων δηλαδή, Κώστα Ασκούνη ώστε να υπάρχει θεσμική παρουσία και κάλυψη. Οι συνδικαλιστές ήξεραν ότι, με δεδομένη την κατακραυγή του κόσμου, τους κινδύνους για την υγεία και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεν είχε νόημα η παράταση της απεργίας. Και αναζήτησαν ηρωική έξοδο. Το αντάλλαγμα, ως γνωστόν, ήταν η άρση της επιστράτευσης. Ωστόσο, στο θέμα της εφεδρείας έκαναν πίσω.

Η ΑΙΣΘΗΣΗ πάντως όσων ασχολούνται με το θέμα είναι ότι η αναδίπλωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει και τακτικά χαρακτηριστικά. Και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αλλαγή τακτικής

ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ έχουν

περάσει από τη συνάντηση

του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη με τον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ στην Αττάλεια. Μεταξύ των θεμάτων που είχαν συζητηθεί τότε ήταν και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Το ενδιαφέρον είναι ότι έκτοτε οι Τούρκοι έχουν αλλάξει τακτική. Δεν εισέρχονται πλέον στον εναέριό μας χώρο δύο, αλλά σχηματισμός έξι τουρκικών αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά, η Αγκυρα επιμένει στο μοντέλο «σκούπα», κατά το οποίο δύο τουρκικά αεροσκάφη βγαίνουν μπροστά, τραβούν σε αερομαχία τα ελληνικά που πάνε να τα αντιμετωπίσουν και μετά έρχονται τα άλλα τέσσερα για να γενικευθεί η εμπλοκή. Φυσικά, το να είναι λιγότερα αεροπλάνα στον αέρα έχει τη σημασία του.