Η γέννηση και η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου μεταμορφώνει τον κόσμο μας και φέρνει επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Το γεγονός αυτό αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί συντονισμένη ανταπόκριση. Παρ’ όλα αυτά, έως σήμερα η συζήτηση για το ποια μορφή πρέπει να έχει αυτή η ανταπόκριση έχει γίνει αποσπασματικά και χωρίς να εστιάζει κάπου συγκεκριμένα.

Η Βρετανία πιστεύει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα μεγαλύτερη συναίνεση σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κοινή προσπάθεια, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων παραγόντων του κυβερνοχώρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχω προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Λονδίνου για τον κυβερνοχώρο (1-2 Νοεμβρίου) εκπροσώπους όχι μόνο κυβερνήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Καμία κυβέρνηση ή χώρα μόνη της δεν έχει τις απαντήσεις στα καίρια αυτά ζητήματα. Ολοι μαζί πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε απαντήσεις για το πώς θα περιφρουρήσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του Διαδικτύου και πώς θα προφυλαχθούμε από τις κυβερνοαπειλές κατά της εθνικής ασφάλειας ή και το ηλεκτρονικό έγκλημα, χωρίς όμως να παρεμποδίζουμε την καινοτομία.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί με αλματώδη ρυθμό: από 16 εκατ. χρήστες το 1995, σήμερα υπάρχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη του Διαδικτύου έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πριν από δύο δεκαετίες.

Η ανάπτυξη του δικτυωμένου κόσμου είναι ποικιλοτρόπως προς το συμφέρον μας: εκτιμάται ότι για κάθε αύξηση 10% στην ευρυζωνική πρόσβαση, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά μέσον όρο 1,3%. Εκτός του ότι ενισχύονται ο ανταγωνισμός και η αποτελεσματικότητα, δημιουργούνται και νέες αγορές.

Η βιομηχανία του Διαδικτύου έχει ήδη αποκτήσει σημαντική θέση στις οικονομίες μας. Η βρετανική διαδικτυακή οικονομία έχει ήδη αξία 100 δισ. στερλινών, το 8% του βρετανικού ΑΕΠ, και αναμένεται να αυξηθεί στο 10% στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ηλεκτρονικό εμπόριο κινεί 8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η αξιοποίηση του κυβερνοχώρου μειώνει τις γεωγραφικές αποστάσεις, γκρεμίζει παραδοσιακά πολιτιστικά και θρησκευτικά διαχωριστικά τείχη, φέρνει οικογένειες και φίλους πιο κοντά και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ όσων μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα ή προβληματισμούς. Ο τρόπος που επικοινωνούμε μεταξύ μας έχει πλέον αλλάξει.

Το Διαδίκτυο έχει ευνοήσει και τη διαφάνεια κι έχει επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν έλεγχο στις κυβερνήσεις τους. Για ορισμένους, οι ευκαιρίες είναι πολύ πιο ουσιαστικές. Η Αραβική Ανοιξη κατέδειξε πώς η δυνατότητα διακίνησης ιδεών έφερε αλλαγές που ούτε καν θα φανταζόταν κανείς και βοήθησε τους απλούς πολίτες να αντισταθούν σε καταπιεστικά καθεστώτα, εκθέτοντας την καθεστωτική βαρβαρότητα. Η παροχή δημοσίων υπηρεσιών, η ανταπόκριση σε κρίσεις και σε φυσικές καταστροφές καθώς και η δυνατότητα εξιχνίασης εγκλημάτων έχουν βελτιωθεί δραστικά μέσα από τη χρήση του Διαδικτύου.

Ομως ο κυβερνοχώρος δίνει ευκαιρίες και στο έγκλημα για κλοπές ταυτότητας και ιδεών, για απάτες εις βάρος κρατών και επιχειρήσεων αλλά και για εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων. Το οικονομικό κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος υπολογίζεται στο 1 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση παγκοσμίως. Το ανθρώπινο κόστος είναι όμως πολύ μεγαλύτερο. Τρομοκράτες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να προγραμματίσουν δολοφονικές επιθέσεις και κατακλύζουν τους τόπους που διεξάγονται διαδικτυακές συζητήσεις με τη δηλητηριώδη ιδεολογία τους, για να προσελκύσουν την επόμενη γενιά. Καταπιεστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν την τεχνολογική πρόοδο προκειμένου να καταπατήσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Περιορίζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία έκφρασης, παρεμποδίζουν την πρόσβαση την πληροφόρηση την οποία πολλοί από εμάς θεωρούν δεδομένη. Εχει επίσης επιτρέψει νέες μεθόδους επίθεσης μεταξύ κρατών μέσω καταστροφής υποδομών ή υποκλοπής απόρρητων πληροφοριών, κάτι που καλλιεργεί τον φόβο του κυβερνοπολέμου. Η απειλή είναι πραγματική.

Δεν υποτιμάμε τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κάποιες χώρες δεν συμμερίζονται την άποψή μας σχετικά με τα οφέλη του κυβερνοχώρου. Η επίτευξη ευρείας, διεθνούς συναίνεσης που είναι αναγκαία δεν θα είναι εύκολο ζήτημα. Θα πάρει χρόνο. Είναι όμως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Κανείς δεν ελέγχει το Διαδίκτυο και δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον του κυβερνοχώρου στην τύχη. Πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις εκπληκτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε όλους μας η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου.

Στο Λονδίνο, ελπίζουμε να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές που θα επιτρέψουν στον κόσμο να απολαύσει στον μέγιστο βαθμό τα οφέλη που προσφέρει ο ασφαλής κυβερνοχώρος στο μέλλον.

Πάρτε μέρος στον διάλογο. Εχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στη Σύνοδο του Λονδίνου υποβάλλοντας τις ερωτήσεις και τις απόψεις σας. Μάθετε περισσότερα στο www.in.gr. Ελπίζω να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία. Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις δεν βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στα χεριά των κυβερνήσεων.

Ο Γουίλιαμ Χέιγκ είναι υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας