Πρωταγωνιστές των διαφορετικών τάσεων που εκδηλώνονται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με αιχμή την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα και τις αδύναμες χώρες του ευρώ, έχουν αναδειχθεί έξι πρόσωπα, ενόψει μάλιστα της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Πρόκειται για τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank και επικεφαλής την ομάδας των τραπεζιτών (IIF) που διαπραγματεύεται το κούρεμα του ελληνικού χρέους Γιόζεφ Ακερμαν. Αν και κάθονται συχνά στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι έξι πρωταγωνιστές εκφράζουν πολλές φορές αντίθετες απόψεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το πέρασμά της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού απέκτησε ανεξάρτητη φωνή. Πρόσφατα η 55χρονη δικηγόρος από τη Γαλλία και πρώην υπουργός Οικονομίας δεν δίστασε να ταράξει τα νερά ζητώντας από τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών και τους συμβούλευσε να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Αλλωστε, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα δεν δίστασε να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθετεί πιο σκληρή στάση και αποτελεί τον κύριο εκφραστή της γερμανικής γραμμής. Ο 69χρονος πολιτικός με τη μεγαλύτερη βουλευτική εμπειρία στη Γερμανία τάσσεται επανειλημμένως υπέρ της επιβολής αυστηρών ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Από το 2009, οπότε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, ο Χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε που είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω εδώ και 21 χρόνια τροφοδοτεί με πάθος εντός και εκτός Γερμανίας τη συζήτηση γύρω από το μέλλον της ευρωζώνης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν έπεσε κατευθείαν στα δύσκολα αφού με τον γερμανό ομόλογό του θα πρέπει να βρουν από κοινού λύσεις για την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ έχει αναδειχθεί γεφυροποιός των διαφορετικών απόψεων, οι οποίες αναπτύσσονται εντός των ευρωπαϊκών τειχών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ θεωρείται ο στυλοβάτης του ευρώ, το οποίο υπερασπίζει ανελλιπώς ακόμη και λίγες ημέρες προτού λήξει η θητεία του. Ο 69χρονος γάλλος τραπεζίτης μπορεί να εμφανίζεται να μιλάει λιγότερο από ό,τι οι ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά είναι αυτός που έχει παρέμβει καθοριστικά στις αγορές για να αναχαιτίσει την επίθεσή τους. Ο Γιόζεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας και πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών (IIF), εμφανιζόταν μέχρι πρότινος αντίθετος στην ιδέα κουρέματος του ελληνικού χρέους πλέοντου 21%, ενώ έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικής ενίσχυσης των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, κάτι που θα σήμαινε κρατικοποίησή τους.