Στις αρχές τού επόμενου χρόνου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα έργα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2017.
Από την Αττικό Μετρό έγινε χθες γνωστό ότι προχώρησε - μετά τη δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας - στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό. Προσωρινός μειοδότης του έργου αναδείχθηκε η κοινοπραξία J&P - ABAΞ ΑE - GHELLA SPA - ALSTOM TRANSPORT SA.
Με βάση τον σχεδιασμό, η επέκταση - συνολικού προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ - θα έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και έξι σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο. H γραμμή Αγ. Μαρίνα - Πειραιάς θα συνδέει το λιμάνι με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και προβλέπεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 135.000 επιβάτες. Η διαδρομή από τον Πειραιά στο διεθνές αεροδρόμιο θα διαρκεί μία ώρα.
Οπως επισημαίνουν από την Αττικό Μετρό «η λειτουργία της επέκτασης προβλέπεται σε χρονικό διάστημα 60 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του έργου». Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση της Γραμμής 3 από την Αγ. Μαρίνα - πρόκειται για τον παλαιό σταθμό Χαϊδαρίου - στον Πειραιά επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη του 2007 με στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν το 2013.
Ομως οι ίντριγκες με τις συνεχείς προσφυγές των εταιρειών - ακόμη και στην ΕΕ - στάθηκαν η αιτία να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που έγινε τον Ιούνιο του 2006. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως επισημαίνουν στελέχη της Αττικό Μετρό, η ΕΕ έβαλε στο αρχείο την προσφυγή διαγωνιζόμενης τεχνικής εταιρείας, η οποία είχε στραφεί κατά της Siemens που συμμετέχοντας σε άλλη κοινοπραξία διεκδικούσε το έργο. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στις αρχές του Οκτωβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές κατά της Αττικό Μετρό - για αποκλεισμό από τον διαγωνισμό - άλλων δύο τεχνικών κοινοπραξιών δίνοντας έτσι το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα για την επέκταση της Γραμμής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από