Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλά όχι την οριστική λύση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά οι διεθνείς τράπεζες, μέσω του εκπροσώπου τους Τσαρλς Νταλλάρα, στέλνουν σήμα ότι συζητούν μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους πέραν του 21%, φθάνει οι ευρωπαίοι ηγέτες να παρουσιάσουν συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει τις αγορές ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, προανήγγειλε ότι στις 23 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί περίγραμμα του σχεδίου και όχι η οριστική λύση. Η κίνηση αυτή κρίθηκε προφανώς απαραίτητη από το Βερολίνο ώστε να μη δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες από τους επενδυτές για άμεση λύση μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαψευστούν. Το κλίμα στις αγορές παραμένει έκρυθμο αφού παρά τις διεθνείς πιέσεις – ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του G20 – η λύση που όλοι περιμένουν από τους Ευρωπαίους ακόμη δεν έχει φανεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών και ιδιαίτερα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, που επιδιώκουν τώρα να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο ώστε να επέλθει συμφωνία για τα τρία κρισιμότερα στοιχεία του σχεδίου αυτού: το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας (EFSF).

ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει σε αυτή τη φάση να παρουσιάσει ένα βασικό περίγραμμα του συνολικού σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα, ίσως και μέχρι την επερχόμενη κρίσιμη σύνοδο του G20, στις 3-4 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για συμμετοχή τους σε μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών του G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της εθελοντικής συμμετοχής των πιστωτών της χώρας στο νέο πακέτο.

Ενδεικτική είναι η αλλαγή στάσης χθες του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλλάρα, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε την υιοθέτηση συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη ως προϋπόθεση για να συζητηθεί μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Εάν (οι Ευρωπαίοι) θέλουν να ζητήσουν από τον ιδιωτικό τομέα να εξετάσει ξανά το θέμα της Ελλάδας, αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν οι (ευρωπαίοι) πολιτικοί αντιμετωπίσουν το ευρύτερο πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη», είπε στο Ρόιτερ. Μια μέρα πριν ο ίδιος εμφανιζόταν αντίθετος στην προοπτική να αποδεχθούν οι τράπεζες μεγαλύτερο κούρεμα από το 21% που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Η μείωση των προσδοκιών από τη Γερμανία για τη Σύνοδο Κορυφής ανέστρεψε το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές που ενώ αρχικά σημείωναν κέρδη στη συνέχεια ακολούθησαν πτωτική πορεία. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκαν και χθες οι έντονες πιέσεις, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με νέες σημαντικές απώλειες 2,97%. Η Γουόλ Στριτ υποχωρούσε 2%. Πιέσεις δέχτηκε επίσης το ευρώ, που είχε αγγίξει νωρίτερα τα 1,39 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1,37 δολάρια.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «σε μια μακρά πορεία που θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα μέσα στο επόμενο έτος». Το βήμα αυτό θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλα βήματα, ανέφερε ο Ζάιμπερτ χρησιμοποιώντας αρκετά σκληρή γλώσσα και πρόσθεσε ότι, όπως πιστεύει η Μέρκελ, «τα όνειρα που υπάρχουν ότι αυτό το πακέτο (που θα συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής) θα σημαίνει ότι όλα θα λυθούν και θα τελειώσουν έως τη Δευτέρα, δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ. Σύμφωνα με τον γερμανό εκπρόσωπο, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες για το συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει ακόμη εκτός από κούρεμα και σχέδια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα παρουσιαστεί την Κυριακή και ότι τα βασικά σημεία του που θα συζητηθούν δεν θα αποτελέσουν την «οριστική λύση» που περιμένουν όλοι. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ακόμη ότι συζητείται η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (EFSF) αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.