ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ, κουρασμένος από τα κυβερνητικά καθήκοντα, αποφασίζει το περασμένο Σαββατοκύριακο να αποδράσει οικογενειακώς σε θέρετρο της Κορινθίας. Επειδή όμως υπάρχει διαρκής φόβος για παρενόχληση κυβερνητικών, ειδοποιείται διακριτικά και εγκαίρως η τοπική αστυνομική διεύθυνση. Αυτή ενεργοποιείται άμεσα και στέλνει όχημα χωρίς διακριτικά, επανδρωμένο με αστυνομικούς με πολιτικά. Οταν φθάνει ο υφυπουργός τούς ζητείται να μη μένουν έξω από τον ευρύτερο χώρο του ξενοδοχείου αλλά να εισέλθει το αυτοκίνητο μέσα. Ακολουθούν σκηνές εφάμιλλες κλασικής ιταλικής κωμωδίας. Διότι τους βλέπει από το παράθυρο η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου χωρίς να έχει ειδοποιηθεί ή να ξέρει ποιοι είναι. Θορυβημένη από την άνοδο της εγκληματικότητας και τη δράση διαφόρων συμμοριών καλεί την Αστυνομία!

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ έφθανε η παρεξήγηση αυτή, είχαμε και δεύτερο μπέρδεμα. Το πρωί της επομένης, οι αστυνομικοί είχαν ειδοποιηθεί ότι ο υφυπουργός θα βγει για τζόγκινγκ. Δεν είναι αναγνωρίσιμος εκτός της περιφέρειάς του – προφανώς δεν εκλέγεται στην Κορινθία – και, πάντως, όχι σε εθνικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει βγει αλώβητος από τις «ρίψεις» που έχουν ταλαιπωρήσει στελέχη της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό. Εξ ου και η συνοδεία στο τρέξιμο. Πλην όμως έτερος πελάτης του ξενοδοχείου είχε την έμπνευση να βγει εκείνος νωρίτερα για τρέξιμο. Καθότι, όπως είπα, ο υφυπουργός δεν είναι αναγνωρίσιμος, οι αστυνομικοί παρακολούθησαν διακριτικά τον άγνωστο πελάτη. Οταν βγήκε αργότερα ο υφυπουργός έτρεξε μόνος!

Παραμένει η δυστοκία

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ στο θέμα της συλλογής υπογραφών για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2000-2009. Υπήρξε και χθες δυστοκία στο θέμα αυτό. Θυμίζω ότι το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έχει θέσει προθεσμία στον εαυτό του ώς σήμερα για να συγκεντρώσει εξήντα βουλευτές που να υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Το κλίμα μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε αρνητικό.

«ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ της οικονομίας», μου έλεγε έμπειρος βουλευτής και πρώην υπουργός, «το πόρισμα το έχει βγάλει ήδη ο αντιπρόεδρος: Ολοι μαζί τα φάγαμε. Αρα τι χρειάζεται η Εξεταστική;».

Εθελοντικό κούρεμα

ΓΙΑΝΝΟΣ εκτός συνόρων. Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Παπαντωνίου που μετείχε στο think tank «Οι Φίλοι της Ευρώπης», του οποίου ηγείται ο Ετιέν Νταβινιόν. Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ενώ μίλησαν ο Χοακίν Αλμούνια και ο Μάριο Μόντι. Ο Αλμούνια είπε, εν πολλοίς, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ενοποίηση – κάτι αναγκαίο για να ξεπεράσει την κρίση – χωρίς αλλαγή των συνθηκών. Κεντρικό θέμα συζήτησης και πάλι η Ελλάδα. Ο Παπαντωνίου, στην παρέμβασή του, επισήμανε την ανάγκη να είναι εθελοντική η όποια διεύρυνση του κουρέματος πάνω από το 21% που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Διαφορετικά μπορεί να έχουμε ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ο Γιάννος είπε επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ότι δόθηκε έμφαση στη λιτότητα και μικρότερη στις αναγκαίες για την απελευθέρωση της οικονομίας μεταρρυθμίσεις.