«Η Σλοβακία ψήφισε το πακέτο, έτσι το Ταμείο είναι ήδη λειτουργικό. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει το EFSF ως εργαλείο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την έκκλησή του για «συντονισμένη δράση» σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη συντομότερη και αποτελεσματικότερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Μπαρόζο εξήγησε, επίσης, ότι «προϋπόθεση πριν από κάθε ανακεφαλαιοποίηση είναι η τράπεζα να έχει σταματήσει τις χορηγήσεις μερισμάτων ή μπόνους». Κι αυτό επειδή «οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τέτοιες χορηγίες όταν βλέπουν να χρησιμοποιούνται τεράστια κυβερνητικά κονδύλια για την στήριξη των τραπεζών».

Ο πορτογάλος επικεφαλής της Κομισιόν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την υιοθέτηση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, διότι «ο χρηματοοικονομικός κλάδος πρέπει επίσης να καταθέσει τη συμβολή του για την υπέρβαση της κρίσης».

Δύσκολο το 2012 για τις τράπεζες

Αίσθηση προκάλεσε πρόβλεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μέισταντ για «δύσκολες μέρες» που, όπως είπε, περιμένουν τις τράπεζες. Μιλώντας σε φόρουμ στις Βρυξέλλες ο Μέισταντ είπε ότι «είναι σαφές ότι το προσεχές έτος οι δυσκολίες χρηματοδότησης των τραπεζών θα κλιμακωθούν».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου πρόσθεσε ότι «δεν είναι πεπεισμένος ότι οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα φερεγγυότητας».

Το ΔΝΤ θα χρειαστεί «350 δισ. επιπλέον κεφάλαια για να βοηθήσει την Ελλάδα»

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να χρειάζεται αύξηση κεφαλαίων της τάξης των 350 δισ. δολαρίων για να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, είπε την Παρασκευή υψηλόβαθμη πηγή από αναδυόμενη οικονομία στους κόλπους του G20.

Η πηγή, μιλώντας στην έναρξη της διήμερης συνόδου του G20 στο Παρίσι, διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε συμφωνία για επανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ δεν θα αποτελεί μέρους του εκκολαπτόμενου σχεδίου της ευρωζώνης για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αρκετές από τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) τάσσονται υπέρ της παροχής κεφαλαίων στο ΔΝΤ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την διάσωση της Ελλάδας.

Η πηγή είπε στο Reuters ότι οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν διμερή δάνεια, οχήματα ειδικού σκοπού και συμφωνίες αγοράς τίτλων (Note Purchase Agreements).