Εχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας διεθνώς, αλλά εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ δηλώνουν μόνο... 18.942 Ελληνες.
Ετσι, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται στην 4η θέση διεθνώς όσον αφορά το ποσοστό του εισοδήματος των πλουσίων που φορολογείται, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, ακόμη και οι ΗΠΑ, στην πράξη πολύ λίγοι εμφανίζονται ως πλούσιοι στην Εφορία, τα ταμεία είναι άδεια, κι ας ανήκουμε στις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Ενας πλούσιος με ετήσιο εισόδημα 350.000 ευρώ και περιουσία ενός εκατομμυρίου ευρώ (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.), πληρώνει στην Ελλάδα 148.900 ευρώ φόρο, έναντι 147.667 ευρώ που κοστίζει το ραντεβού με την Εφορία στον αντίστοιχο Ισπανό, 141.806 ευρώ στον Γερμανό, 130.142 ευρώ στον Γάλλο και μόλις 105.863 ευρώ στον Αμερικανό.
Τα στοιχεία για τις παραπάνω χώρες - πλην Ελλάδας - προέρχονται από έρευνα της ιταλικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore» η οποία, δεδομένης της τεράστιας φοροδιαφυγής που υπάρχει και στη γείτονα, επιχείρησε να κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στα όσα πληρώνει ένας πλούσιος Ιταλός και φορολογούμενοι οκτώ άλλων χωρών με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.
Η έρευνα έδειξε ότι ένας κάτοικος του Μιλάνου καλείται να πληρώσει τον 2ο υψηλότερο φόρο - τον προσπερνά μόνο αυτός που διαμένει στο Αμστερνταμ -, με τη διαφορά ότι, όπως γράφει η εφημερίδα, στη μικρή Ολλανδία (των δεκαεπτά εκατομμυρίων ψυχών) εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ δηλώνουν 883.000 φορολογούμενοι, όταν στην Ιταλία των 59 εκατομμυρίων παρόμοιο εισόδημα εμφανίζονται να δηλώνουν μόνο 394.000.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Οσο για την Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ εμφανίζονται να δηλώνουν στην εφορία μόλις 18.942 Ελληνες, όταν μόνο στη πόλη του Λονδίνου ο αντίστοιχος αριθμός είναι 716.000. Κάποιος βέβαια που δεν γνωρίζει τις διαστάσεις της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, συγκρίνοντας τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος με αυτούς άλλων κρατών θα σχημάτιζε εντελώς διαφορετική εντύπωση. Διότι, μετά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές διεθνώς. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 45%. Σε άλλες ωστόσο χώρες, με συντελεστή 45% φορολογούνται πολύ υψηλότερα εισοδήματα κι όχι της τάξης των 40.000 και 50.000 ευρώ. Στην Ισπανία, που από πλευράς μισθών βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι άλλες χώρες, ο φόρος εισοδήματος είναι 45% μόνο όταν το εισόδημα υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ. Επίσης στη γειτονική μας Ιταλία ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής είναι το 43% αλλά για εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ, στην Ολλανδία 52% για εισόδημα άνω των 56.491 ευρώ και στη Βρετανία 50% αλλά για εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ. Στις δε ΗΠΑ ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας είναι το 35% αλλά για εισόδημα άνω των... 278.000. Και μπορεί σε όλες τις παραπάνω χώρες οι μέσοι μισθοί να είναι πολύ υψηλότεροι των ελληνικών, το συμπέρασμα ωστόσο παραμένει το ίδιο.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Διεθνώς, πάντως, ανοίγει όλο και περισσότερο η συζήτηση για την επιβολή υψηλότερων φόρων στους έχοντες, με κάθε χώρα να ακολουθεί τη δική της συνταγή. Στις ΗΠΑ, πρώτος την κουβέντα άνοιξε τον Αύγουστο ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, προτείνοντας όποιος κερδίζει από ένα εκατομμύριο δολάρια και πάνω να φορολογείται όπως και οι υψηλόμισθοι μισθωτοί, με τον υψηλότερο συντελεστή, αυτόν του 35%, ποσοστό που θα μπορούσε να ανέβει και στο 39,5%. Τέτοιου είδους συντελεστές σήμερα δεν επιβάλλονται στους πολυεκατομμυριούχους των ΗΠΑ, καθώς πρόκειται συνήθως για πανίσχυρους επενδυτές με εισοδήματα από κεφαλαιουχικά κέρδη που φορολογούνται με 15%. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα μοιάζει να αποδέχεται την υπερφορολόγηση των πλουσίων και ενέταξε το μέτρο σε ένα σχέδιο αύξησης των δημοσίων εσόδων στα 4,4 τρισ. δολάρια, με ορίζοντα δεκαετίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από