Τρικυμία επικρατεί στην Ευρώπη για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην κρίση χρέους – πόσω μάλλον στο ελληνικό πρόβλημα – καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα περιλαμβάνει τελικά το σχέδιο. Γάλλοι και Γερμανοί διαφωνούν για το ποσοστό του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων αλλά και για τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο θα έχει υπάρξει συμβιβαστική λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της κατάστασης είναι ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος παρενέβη χθες, δεν έδειξε να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Ο Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα, αλλά δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος χρέους της χώρας ούτε για τον τρόπο επανακεφαλαίωσης των τραπεζών, ενώ ήταν απολύτως ασαφής και για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

ΤΟ ΜΟΝΟ που έγινε αντιληπτό από την εμφάνιση Μπαρόζο ήταν οι μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στους κόλπους της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Μήλον της Εριδος άλλη μία φορά η Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, επιμένουν στο κούρεμα κατά 50%, ενώ οι Γάλλοι και η ΕΚΤ αντιδρούν θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα θεωρείτο «πιστωτικό γεγονός» με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ στο πολυαναμενόμενο σχέδιο προσπαθεί να αποσαφηνίσει και η κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Zαν-Kλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, με αντικείμενο το ύψος του κουρέματος. Οπως παραδέχθηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, «διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος», αλλά, πρόσθεσε, «εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα». Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ένα κρίσιμο 20ήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση έχει να δώσει μάχες και εντός με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, του φορολογικού και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ για μάχες, η επόμενη αναμένεται να δοθεί για το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο εκνευρισμός στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αυξάνεται και η κυβέρνηση επιχειρεί να τους κατευνάσει, καθώς διαπιστώνει ότι είναι αρκετοί αυτοί που απειλούν με βέτο για το άρθρο 37. Πάντως, χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε θετικός σε βελτιώσεις και ρυθμίσεις μέχρι την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο. Αρκεί, όπως είπε, να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος.

ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ, πάντως, δεν κάνει ο τούρκος υπουργός Εγκεμεν Μπαγίς, αρμόδιος για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης. «Η ΕΕ είναι ανάπηρη πάπια χωρίς την Τουρκία και την τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ανέφερε σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, ενώ το «Πίρι Ρέις» αποπλέει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.