Πολύς καιρός δεν πάει που λέγαμε για τη δουλειά του Κρις Εκμαν με τον Ρούμπερτ Χιούμπερ ως L/Ο/Ν/G, το εξαιρετικό και αρκετά ηλεκτρονικό «American Primitive», και έχουμε νεότερα – ο Εκμαν επιστρέφει σπίτι, στους Walkabouts και στο Σιάτλ.

Τέτοια εποχή πέρυσι άρχιζαν την ηχογράφηση. Το υλικό μαζευόταν στον δρόμο. Οι Walkabouts είχαν να βγάλουν άλμπουμ από το 2005 – διάφορα πρότζεκτ έτρεχαν παράλληλα, και είναι τώρα σαν να λειτούργησαν όλα μέσα στο ολοκαίνουργιο «Travels in the dustland». Το απόλυτο σημείο επαφής τους, κομβικό αυτής της μπάντας που μαζεύει σκόνη από την περιπλάνηση και την κάνει ποίηση.

Τραγούδια με γήινα χρώματα και με τη φθινοπωρινή υγρασία. Σαν να αφηγούνται ταυτόχρονα ιστορίες από την παιδική τους ηλικία και τον ορυμαγδό της επόμενης μέρας.

Ταξίδια στη Χώρα της Σκόνης και συγγένειες με Calexico και Earthbound. Μαζί τους στο «Travels» συνοδοιπόρος ο Paul Austin από τους Willard Grant Conspiracy, αδελφή ψυχή και ο δρόμος ανοιχτός για όλους. Το «Travels» χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: «σπίτι και πέρα», «διασχίζοντας ανώμαλα εδάφη», «μια ανύψωση», και «σούρουπο, πέτρες, σιωπή».

Το ξεκίνημά του εντυπωσιακό. Στο «My diviner» (από τα καλύτερα που άκουσα φέτος) η Κάρλα τραγουδάει σαν να ψάχνει να βρει επιζώντες μετά την καταστροφή: «Κανείς ποτέ δεν είπε ότι θα ήταν διασκεδαστικό/ κανείς ποτέ δεν είπε ότι η δουλειά του διαβόλου θα είχε τελειώσει/μόλις άρχισε». Το σκηνικό «χτίζεται» με απόκοσμους ήχους και μελωδία. Πιο πολύ με μελωδία. Το «Soul thief», καταιγιστικό. Οξινη βροχή πέφτει πάνω από τα κεφάλια μας, ο δρόμος σβήνει μπροστά, η μηχανή τρέχει.

Ο Εκμαν είναι σίγουρα από τους πιο εμπνευσμένους τραγουδοποιούς αυτήν την εποχή. Οποιο και να είναι το όχημά του – με όποιο πρότζεκτ και αν λειτουργεί, γράφει μουσικές, απεγκλωβισμένες από τα κουτιά με τις ετικέτες και τα ροκ κολλήματα. Πόσω μάλλον όταν γυρίζει σπίτι, στους Walkabouts, με τη σοφία πως τίποτε δεν πρέπει να περιμένεις, όλα πρέπει να γραφούν από την αρχή. Κάπως έτσι όπως λέει κι αυτό το τραγούδι τους εκεί – «Long drive, slow machine». Μακρύ ταξίδι με αργό αμάξι.