Τέτοιες πιένες η Στοά του Βιβλίου δεν έχει ξαναγνωρίσει. Στη βραδιά που οργάνωσαν τα καταστήματα Public εκεί, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Γιατί η ιδέα αποδείχθηκε καλή: προκειμένου να δει κανείς τον Χρήστο Θηβαίο, τη Νατάσσα Μποφίλιου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου να τραγουδούν, δεν χρειαζόταν να πληρώσει, έπρεπε όμως να φέρει τουλάχιστον ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του.

Οι περισσότεροι δεν έφερναν όμως ένα. Πολλοί έφερναν ακόμη και δέκα βιβλία ενώ μερικοί κατέφθαναν με βαλίτσα με ρόδες! Ο σκοπός ήταν, άλλωστε, αγαθός. Τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν θα δοθούν σε ιδρύματα που τα χρειάζονται: στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, στο Χατζηκυριάκειο, στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στο Σισμανόγλειο και στο Γηροκομείο Αθηνών.

Η εκδήλωση άρχιζε στις 20.00. Μία ώρα αργότερα, η κατάσταση είχε ως εξής: στο καφέ «Πόλις» και στην πολύ μεγάλη ταράτσα του, όπου θα δινόταν και η συναυλία, δεν έπεφτε καρφίτσα. Είχαν ήδη βγει και μιλήσει για βιβλία που αγάπησαν άνθρωποι της τηλεόρασης και όχι μόνο, όπως ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Νίκος Ορφανός και ο Γιώργος Αμυράς.

Τα βιβλία που είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκείνη την ώρα στο «Πόλις» ήταν τόσα ώστε οι άνθρωποι που τα μάζευαν είχαν… εντοιχιστεί. Η δε πρόσβαση στην ταράτσα ήταν πλέον σχεδόν αδύνατη. Οι σκάλες που οδηγούν σε αυτήν, ειδικά εκείνη που είναι δίπλα στην είσοδο, ήταν κατειλημμένη μέχρι κάτω από ανθρώπους που περίμεναν υπομονετικά και μαζικά να έρθει η σειρά τους να ανεβούν. Βιβλία πλέον δεν μαζεύονταν πάνω, και οι οργανωτές ζητούσαν από τους προσερχόμενους να τα αφήνουν αμέσως μετά την είσοδο, δίπλα στη σκάλα. Ο Κάρολος Κουν, δηλαδή η προτομή του, έτσι όπως κοιτούσε κυρτός τα βιβλία να συσσωρεύονται στη βάση της κολόνας στην οποία στηρίζεται, έμοιαζε να απορεί. Εξω, η ουρά έπιανε όλο το πεζοδρόμιο της Πεζμαζόγλου και έφθανε μέχρι την Πανεπιστημίου!

Πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να έρθει κάποιος να πάρει τα βιβλία από το σπίτι τους είτε γιατί έμεναν μακριά είτε γιατί ήθελαν να δώσουν πολλά βιβλία. Μία κοπέλα μονολογούσε: «Επρεπε να φέρω περισσότερα». Κάποια κυρία όμως ζήτησε να περάσουν από το σπίτι της να πάρουν ολόκληρη βιβλιοθήκη!

Ενδιαφέρον είναι ότι τα βιβλία που στοιβάζονταν στην είσοδο της Στοάς του Βιβλίου δεν ήταν η φύρα που μπορεί κάποιος να έχει στη βιβλιοθήκη του. Κάθε άλλο. Το συνηθέστερο ήταν να έρχονται καλά βιβλία. Πολλά ήταν καινούργια, ακόμη και της πολύ πρόσφατης παραγωγής – είδαμε λ.χ. το «Κοιμητήριο της Πράγας» του Ουμπέρτο Εκο που κυκλοφόρησε την άνοιξη. Και είδαμε πολλά καλά βιβλία, από το «Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων» του Μάρκες ή το «Οι αριθμοί και άλλες ιστορίες» του Βίκτορ Πελέβιν μέχρι το αριστούργημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο μετρ και η Μαργαρίτα».

Οι άνθρωποι δεν πήγαν μόνο για να δουν τη συναυλία, αλλά και για να δώσουν βιβλία στα ιδρύματα. Εξ ου και δεν ήταν μόνο νεαρόκοσμος, υπήρχαν και άνθρωποι ηλικιωμένοι που έρχονταν και άφηναν τον χάρτινο… οβολό τους. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού είχε φανεί, λένε οι άνθρωποι της αλυσίδας, ήδη από μέρες, όταν έσπαγαν τα τηλέφωνα ή έρχονταν πολλά μηνύματα μέσω του facebook, όπου λειτουργεί και η κοινότητα Public Book Friends.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τα Public οργανώνουν εκδήλωση με αυτό το περιεχόμενο. Η πρώτη είχε γίνει στον Βόλο και είχε μικρότερη επιτυχία – συγκεντρώθηκαν περίπου 500 βιβλία – γιατί έτυχε να πέσει σε μέρα απεργιών. Οι άνθρωποι του Public περίμεναν, όπως έλεγαν, να υπάρχει ανταπόκριση, αλλά εκδήλωση της Στοάς του Βιβλίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αν μη τι άλλο, στους δύσκολους καιρούς υπάρχει διάθεση προσφοράς.