Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφή και θα προκαλούσε αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνκελα Μέρκελ ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών, ανέφερε πως οι τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στις αγορές, στη συνέχεια στις εθνικές κυβερνήσεις και στο τέλος στο EFSF.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χάλεϊ, ρωτήθηκε για το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τα στελέχη του ΔΝΤ και εάν υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία. Ο κ. Χάλεϊ είπε πως η έκθεση θα ολοκληρωθεί σύντομα.

«Είναι θέμα ημερών», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει ανακύψει τίποτε το ασυνήθιστο που να εμποδίζει τη διαδικασία. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας, το στέλεχος του ΔΝΤ αρνήθηκε να το κάνει.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ενδεχόμενη ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων το στέλεχος του ΔΝΤ αρκέσθηκε να απαντήσει πως το Ταμείο στηρίζει τη χρηματοδοτική συμφωνία της 21ης Ιουλίου και θεωρεί σωστή την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο μηχανισμό.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως για όσο διάστημα οι συνομιλίες για το PSI βρίσκονται σε εξέλιξη, το ΔΝΤ δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο για τη διαδικασία. «Εάν υπάρξει αλλαγή των όρων θα τοποθετηθούμε», τόνισε ο Χάλεϊ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπεύθυνου του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες για παρέμβαση του Ταμείου στην αγορά ομολόγων (οι οποίες ανασκευάσθηκαν χθες) ο Χάλεϊ σημείωσε πως το ΔΝΤ δανείζει κράτη και δεν χρησιμοποιεί τη χρηματοδότησή του για παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν υπάρχει σχέδιο για κοινή παρέμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF). «Μια τέτοια παρέμβαση θα απαιτούσε μια νέα θεσμική δομή για το Ταμείο και την αλλαγή διεθνών συνθηκών», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από