Δρόμους για την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας προτείνει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο συνάδελφός του επί της Οικονομίας Ρέσλερ. Αυτό αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Η εφημερίδα επικαλείται επιστολή που έχει στα χέρια της, η οποία έχει σταλεί από τον Ρέσλερ στον Σόιμπλε λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρώτου στην Αθήνα. Η επιστολή περιέχει τα βασικά σημεία της πρότασης του αρχηγού των Ελεύθερων Δημοκρατών για τη διαδικασία της επίλυσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, μετά την ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας για τη σωτηρία του ευρώ, οι φωνές για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση (του χρέους) της Ελλάδας έχουν δυναμώσει.

Πυρήνας της επιστολής Ρέσλερ είναι ο συνδυασμός ενός προγράμματος εξυγίανσης της υπερχρεωμένης χώρας με τη συμμετοχή των πιστωτών της και την κατά το δυνατόν αποδοχή περιουσιακών απωλειών και από τις δύο πλευρές και προσωρινού περιορισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Παράλληλα στη γερμανική πολιτική σκηνή συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τη θέση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Σταϊνμάιερ διαφώνησε με το να τεθεί κόκκινη γραμμή στη διεύρυνση της «ομπρέλας σωτηρίας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ξεκάθαρα πως αυτό που συμβαίνει σήμερα σε σχέση με την Ελλάδα είναι η πιο βαθιά ευρωπαϊκή κρίση που έχουμε δει και η οποία θα μας απασχολεί τα επόμενα δέκα χρόνια».

Ο Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο πρότυπο του σχεδίου Εύρηκα, λέγοντας ότι υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εταιρείας που θα συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου με στόχο να τα πουλήσει. «Ετσι θα μπορούσε η Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος της και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη», δηλώνει χαρακτηριστικά.