Πρεμιέρα κάνει σήμερα η φοροκάρτα, καθώς ξεκινά η διάθεσή της από τις τράπεζες. Μέσω της Κάρτας Αποδείξεων, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις τους γλιτώνοντας από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων, όταν το σύνολο της αγοράς θα μπορεί να υποστηρίξει τη χρήση της.

Σήμερα, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την Κάρτα Αποδείξεων υποστηρίζει το 40% των καταστημάτων υποχρεώνοντας τους χρήστες της να συνδυάζουν χάρτινες και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Η λειτουργία της κάρτας πάντως, εφόσον δουλέψει χωρίς προβλήματα, φαίνεται απλή: μετά την έκδοση της απόδειξης – η οποία δεν υποκαθίσταται -, ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας περνάει την Κάρτα Αποδείξεων από τη συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής. Στη συνέχεια όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση/επιτηδευματία) στο υπουργείο Οικονομικών μέσω των POS.

Ετσι, ο φορολογούμενος γλιτώνει από το χαρτοβασίλειο και την ταλαιπωρία της άθροισης των χάρτινων αποδείξεων και το υπουργείο Οικονομικών αποκτά ηλεκτρονικό μάτι στις συναλλαγές και κυρίως στον προσδοκώμενο ΦΠΑ.

n Πώς και πότε θα την πάρω; Από σήμερα, χωρίς κόστος και χωρίς δικαιολογητικά, από τις τράπεζες. Σε κάθε ΑΦΜ μπορεί να αντιστοιχιστούν περισσότερες από μία κάρτες, για τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας.

n Πώς θα την ενεργοποιήσω; Κάθε κάρτα διαθέτει έναν μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον ΑΦΜ του, είτε αποστέλλοντας SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη ΓΓΠΣ στο 54053 (χρέωση: 0,011 ευρώ/SMS, τυπολογία: «ΑΦΜ, κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων»), είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονομικών.

n Τι καταγράφεται σε αυτήν; Ο χρόνος της αγοράς, ο ΑΦΜ του καταστήματος/επιχείρησης, ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής , το συνολικό ποσό της συναλλαγής. Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε).

n Πώς θα «βλέπω» τις αποδείξεις μου; Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων (ανά αγορά).

n Από πότε μπορώ να τη χρησιμοποιήσω; Από σήμερα, εφόσον το κατάστημα στο οποίο κάνετε τις αγορές σας, διαθέτει POS και έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές.

n Αν το κατάστημα δεν διαθέτει POS; Θα εκδίδονται μόνο οι κλασικές, χάρτινες αποδείξεις.