«Ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις μας αποτελούν οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξ αιτίας της τεράστιας αύξησης των ξενοδοχείων του νησιού που λειτουργούν με το σύστημα all inclusive. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει στη Ρόδο 170 εστιατόρια «τα οποία δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό των ξενοδοχείων που διαθέτουν πακέτα διαμονής – διατροφής και η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση που θα οδηγήσει σε λουκέτο και άλλες επιχειρήσεις» τονίζει.

«Πάνε για εξαφάνιση τα εστιατόρια με την αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα σε μια περίοδο που άρχισαν να ανακάμπτουν σιγά σιγά», λέει ο εστιάτορας Κώστας Σαρρής, ο οποίος όπως και άλλοι συνάδελφοί του αναφέρει ότι βρίσκεται «σε πλήρη σύγχυση με τα νέα μέτρα που δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν άλλα κράτη στις τιμές, όπως π.χ. την Τουρκία, όπου ο συντελεστής ΦΠΑ στα εστιατόρια είναι μόλις 6%».

Αλλά ούτε και οι ξενοδόχοι είναι ευχαριστημένοι με τις νέες ρυθμίσεις στον ΦΠΑ και όπως υποστηρίζει ο ξενοδόχος Βασίλης Μηναΐδης, «τις νέες διαφορές από τις αυξήσεις στις τιμές θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, διότι έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, τα οποία δεν δέχονται να πληρώσουν καμιά επιπλέον επιβάρυνση στο πακέτο των διακοπών». Ακόμη, ο κ. Βασίλης Μηναΐδης θεωρεί ότι «είναι άδικο το μέτρο για τους έλληνες τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνουν ολόκληρο τον ΦΠΑ με ποσοστό 23%, ενώ οι ξένοι που κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν με το σύστημα all inclusive θα πληρώνουν μειωμένο ΦΠΑ».

«Ο τρόπος εφαρμογής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις αποκτά χαρακτηριστικά που δεν εγγυώνται την επίτευξη των στόχων του μέτρου», τονίζει ο ξενοδόχος Κώστας Καστελλοριζιός».