Αλεξ Τζ. Πάρκερ

Πώς να μεγαλώσεις σωστά τους

γονείς σου – Οδηγός για εφήβους

Μετ. Πετρούλα Γαβριηλίδου

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Μια κεφάτη και ουσιαστική αντιστροφή των ρόλων προτείνει στους νέους αυτός ο οδηγός. Γιατί είναι γνωστό, και οι έφηβοι το νιώθουν, ότι οι γονείς χρειάζονται εκπαίδευση για να αναλάβουν το ρόλο του συνειδητού γονιού! Στρατηγικές και τεχνικές, συμβουλές και προτάσεις για να βρίσκουν λύση οι καθημερινές συγκρούσεις με τους γονείς.

Cornelia Franz

Το μυστικό

του κόκκινου ιππότη

Αποδ. Μαρία Αγγελίδου

Εκδοσεισ Αερόστατο

Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν πολλά ιπποτικά μυθιστορήματα, ίσως ανοίγει λοιπόν μια νέα θεματολογία στην εφηβική λογοτεχνία. Μεσαίωνας, ιππότες, σκευωρίες και πολλά μυστικά… που αποφασίζουν να τα διαλευκάνουν νεαροί ήρωες υπακούοντας στους κανόνες της ιπποσύνης. Στον «Κόκκινο ιππότη» υπάρχουν ειδικές σελίδες με πληροφορίες για την εποχή και εικόνες οι οποίες αναπαριστούν με πολλές λεπτομέρειες καθετί που έχει σχέση με το μυθιστόρημα.

Φιλίπ Λεσερμέιερ

Το μυστικό ημερολόγιο

του Κοντορεβιθούλη

Εικ. Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

Μετ. Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Ακόμα και όσοι από εσάς έχετε ήδη ακούσει ή διαβάσει την ιστορία του Κοντορεβιθούλη, στο ημερολόγιό του θα ανακαλύψετε ένα σωρό πράγματα που δεν τα είχατε καν φανταστεί. Η πασίγνωστη ιστορία του αποτυπωμένη σε ένα ημερολόγιο με αριστουργηματικές εικόνες.

Ρέιτσελ Ρενέ Ράσελ

Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης

Μετ. Λυδία Κολυδά

Εκδοσεισ Ψυχογιός

Ενα βιβλίο για πολύ ιδιαίτερα αξιαγάπητα κορίτσια: ερωτευμένα, έξυπνα, μαχητικά, πειραχτήρια και αληθινά ζιζάνια. Μέσα από τις σελίδες των ημερολογίων τους μπαίνουμε σ’ έναν απίστευτο κόσμο και διαβάζουμε για τα καθημερινά τους κατορθώματα στο σπίτι και στο σχολείο. Κάθε σελίδα και πολύ γέλιο!

Μαρία Αγγελίδου

Το βιβλίο των πειρατών

Εικ. Γιώργος Δημητρίου

Εκδοσεισ Λιβάνης

Ξέρατε ότι ένας τρομερό πειρατής λάτρευε την κηπουρική; Ή ότι στην Κρήτη είχε δημιουργηθεί μια πειρατική πολιτεία; Πειρατικές ιστορίες έχουν γράψει πολλοί κλασικοί συγγραφείς. Η ματιά όμως τις Μαρίας Αγγελίδου είναι διαφορετική καθώς επεξεργάστηκε τις ζωές πειρατών που έδρασαν στον ελληνικό χώρο και ανέδειξε άγνωστα χαρακτηριστικά τους!

Αννα Μερτζάνη

Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;

Εικ. Ιρις Σαμαρτζή

Εκδοσεισ Απόπειρα

Τι είναι δικαίωμα; Ολοι έχουμε δικαιώματα ακόμα κι αν είμαστε μικροί; Ποιος ορίζει τα δικαιώματα; Τι γίνεται αν κάποιος δεν συμφωνεί με τα δικαιώματα των άλλων; Πώς λύνονται οι συγκρούσεις; Ενας διαγωνισμός στην καλοκαιρινή κατασκήνωση οδήγησε μια παρέα παιδιών να καταλάβει τις βασικές αρχές της κοινωνίας μας. Ενα σημαντικό μυθιστόρημα που προσφέρεται για ομαδικές συζητήσεις με παιδιά.

Αργυρώ Πιπίνη

Ιστορίες από τον Σαίξπηρ

Η τρέλα της αγάπης

Το παιχνίδι της μεταμφίεσης

Εικ. Ανδρομάχη Γιαννοπούλου

Εκδοσεισ Πατάκης

Η γνωστή συγγραφέας διασκεύασε σε πεζό λόγο για τα μεγάλα παιδιά έργα του Σαίξπηρ που έχουν ως θέμα την αγάπη και τις μεταμφιέσεις. Στο επίμετρο μπορούμε να διαβάσουμε στοιχεία για τον ποιητή και την εποχή του.

Αλκη Ζέη

Το καπλάνι της βιτρίνας

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Η Μέλια και η Μυρτώ, ο παππούς, ο ξάδελφος φοιτητής και το καπλάνι, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού και πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Ομως μια μέρα του Αυγούστου η ζωή στο σπίτι έρχεται τα πάνω κάτω! Το κλασικό μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη σε νέα έκδοση.

Αρης Δημοκίδης

Αόρατοι ρεπόρτερ,

Η τελευταία συναυλία

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Οι ΑΟΡ ξαναχτυπούν και μπλέκονται σε μια υπόθεση που συναρπάζει εκατομμύρια φανς της μουσικής. Τι συνέβη στη συναυλία των SOS; Ποιος είναι ο Boy, πού ηχογραφεί, γιατί κρύβει το πρόσωπό του; Πώς μπλέχτηκε στην υπόθεση η σοβαρότερη πανεπιστημιακός σε θέματα μουσικής βιομηχανίας; Τα παιδιά από την Αθήνα πρέπει να διαλευκάνουν όλα τα παράξενα γεγονότα. Οι ΑΟΡ έχουν ταλέντο… περισσότερο όμως διαθέτει ο συγγραφέας που τους έπλασε κι έφερε φρέσκο αέρα στο παιδικό βιβλίο. Εξαιρετικό!

Κάθι Κάσιντι

Love, ειρήνη & σοκολάτες!

Μετ. Κέλλυ Δημοπούλου

Εκδοσεισ Μίνωας

Η Τζες και η Κάντι είναι οι καλύτερες φίλες στον κόσμο. Πιστεύουν ότι τίποτα δε θα μπει ανάμεσά τους, ώσπου εμφανίζεται στη ζωή τους ο πανέμορφος Τζακ. Θα τις πληγώσει, όμως δεν θα καταφέρει να χαλάσει τη φιλία τους… ή μήπως θα τα καταφέρει; Μπορεί μια φιλία να κρατήσει για πάντα;

Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

Μικρόκοσμος

Εκδοσεισ Κέδρος

Η οργανωμένη κοινωνία των εντόμων μοιάζει για την κουτσή μικρή εργάτρια με τα πέντε πόδια σαν ένα μαγγανοπήγαδο χωρίς τελειωμό. Ομως αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να νιώθει διαφορετικά κι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ξανοιχτεί στον κόσμο… Πόλεμος, έρωτας και πορεία προς την ελευθερία από τις υπόγειες στοές στο φως.

Ιστορίες για εφήβους

Κωστής Γκιμοσούλης

Για να μάθεις να πετάς

Ζωγραφιές Γιάννης Ψυχοπαίδης

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Οι έφηβοι μπορούν να διαβάσουν παραμύθια σαν κι αυτά του μαγικού ρεαλισμού που έγραψε ο γνωστός συγγραφέας. Είναι παραμύθια που σε παίρνουν μαζί τους, σβήνουν τη λογική σου και σε κάνουν να πετάς σε άλλους δρόμους ή ακόμα και να πετάς πίσω σου όσα κουβαλάς.

Μαρούλα Κλιάφα

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Τρίκαλα, κατοχή, δωσίλογοι και αντιστασιακοί, εβραίοι και χριστιανοί… Με φόντο τις αναζητήσεις της εφηβείας, η εβραιοπούλα Ελένη-Εσθήρ ζει την ταραγμένη εποχή με τη διπλή της ταυτότητα και προσπαθεί να επιβιώσει στη λαίλαπα του πολέμου. Ενα συγκινητικό μυθιστόρημα το οποίο αναφέρεται με λεπτότητα σε θέματα που για χρόνια ήταν ταμπού στην Ελλάδα.

Τ. Κιθ& Γουέστερφελντ Σκοτ

Λεβιάθαν

Εκδοσεισ Λιβάνης

Παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όλη η Ευρώπη προετοιμάζεται πυρετωδώς. Από τη μια οι Μηχανοκράτες, οι συμμαχικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και τα όπλα τους στηρίζονται στη δύναμη των μηχανών. Από την άλλη, οι βρετανοί Δαρβινιστές που χρησιμοποιούν εξελιγμένα ζώα ως όπλα. Κορωνίδα του στόλου τους ο Λεβιάθαν, ένα αερόπλοιο-φάλαινα. Μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων που τάραξαν τον κόσμο.

Ελένη Κατσαμά

Κοσμοδρόμιο

Εκδοσεισ Πατάκης

Στο «Κοσμοδρόμιο» διαβάζουμε για παιδιά πολεμιστές στην Αφρική, έφηβους πειρατές στα στενά του Αντεν, θύματα και θύτες άγριας σχολικής βίας, παιδιά εγκαταλειμμένα που ζουν σε υπονόμους και μέλη συμμοριών, ιστορίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και στοιχεία και οι οποίες μεταγράφουν λογοτεχνικά τις εκθέσεις της UNESCO και κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών σχετικά με τα προβλήματα της νεολαίας.

Σκοτ Γουέστερφελντ

Extras

Εκδοσεισ Μεταίχμιο

Η εφιαλτική κοινωνία των Uglies, στο τελευταίο βιβλίο της σειράς, είναι πλέον παρελθόν. Τώρα η κινητήρια δύναμη είναι η δημοτικότητα. Η Αγια για να αλλάξει την κατάστασή της πρέπει να δημοσιεύσει κάτι συγκλονιστικό. Ανακαλύπτει ένα φοβερό μυστικό κι ελπίζει ότι αυτό είναι το εισιτήριό της για κοινωνική άνοδο…