David Grossman

Γράφοντας μες στο σκοτάδι,

Μτφ. Μάγκυ Κοέν,

εκδοσεισ Scripta

Ο Γκρόσμαν είναι γνωστός απ’ τα μυθιστορήματά του. Είναι όμως και γνωστός από την στάση που τηρεί εδώ και χρόνια στο άλυτο πρόβλημα της πατρίδας του, στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, στην καταγγελία της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Η συλλογή αυτή των δοκιμίων αποκαλύπτει μια άλλη, ίσως την πιο ενδιαφέρουσα, πτυχή της σκέψης του. Την σχέση μεταξύ λογοτεχνίας και πολιτικής, ή μάλλον τον ρόλο που παίζει στην πολιτική στάση η πίστη στην δύναμη των λέξεων, η πίστη στις δυνατότητες της ανθρώπινης ψυχής. Εξαιρετικά μεταφρασμένα από την Μάγκυ Κοέν τα κείμενα αυτά φωτίζουν την ανθρώπινη πλευρά μιας τραγωδίας της σύγχρονης εποχής που την έχει λεηλατήσει η ευκολία των στρατηγικών αναλυτών.

Raffaele Simone,

Το μειλίχιο τέρας -Γιατί η Δύση

δεν πηγαίνει προς τα αριστερά,

Μτφ. Μιχάλης Μητσός,

εκδοσεισ Πόλις

Με τη διεισδυτικότητα του γλωσσολόγου που ψάχνει τους μηχανισμούς της σκέψης πίσω από την σημασία των λέξεων ο Σιμόνε προσπαθεί να εντοπίσει τις αιτίες που οδήγησαν την ευρωπαϊκή αριστερά στην σημερινή πολιτική της νεκροφάνεια. Στην ανάλυσή του το «μειλίχιο τέρας» είναι η χαμογελαστή κουλτούρα του ευδαιμονισμού που υπόσχεται μια δημοκρατικά μοιρασμένη ευφορία διατηρώντας την σύγχυση ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Βασικό της όπλο η μαζική κουλτούρα. Σε τι μπορεί να στοχεύει μια ευρωπαϊκή αριστερά για να αντιμετωπίσει αυτό το πολυδαίδαλο κατασκεύασμα της «νέας δεξιάς»; Διότι όπως λέει ο ίδιος, «ο σοσιαλισμός μπορεί να τέλειωσε, η Αριστερά όμως όχι».

Philippe Askenazy,

Thomas Coutrot, Andre Orlean, Henry Sterdyniak,

Το μανιφέστο των ανήσυχων

οικονομολόγων

Μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου,

εκδοσεισ Πόλις

Οι συγγραφείς αυτού του τομιδίου προσπαθούν να ανασκευάσουν ορισμένα στερεότυπα της σύγχρονης οικονομικής σκέψης. Υποστηρίζουν πως τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά κράτη υπό την πίεση των διεθνών οργανισμών και των οίκων αξιολόγησης θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την κρίση. Θεωρούν ακόμη πως η λύση θα δοθεί αν εγκαταλειφθούν οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες της αποτελεσματικότητας των αγορών και η ευρωπαϊκή οικοδόμηση στηριχθεί στην λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Kevin Featherstone

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τα όρια του εξευρωπαϊσμού-

δημόσια πολιτική και

μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

εκδοσεισ Οκτώ

Ποιοι είναι οι λόγοι που εμπόδισαν, και εξακολουθούν να εμποδίζουν, τον εναρμονισμό της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Γιατί η μεταρρυθμιστική δυνατότητα της Ελλάδας παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη; Ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις επιτρέπουν στον αναγνώστη να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μεταρρυθμιστικής ρητορείας και πράξης και να κατανοήσει τις επιπτώσεις της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντώνης Μανιτάκης (επιμέλεια)

Η δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας

και πραγματικότητας

εκδοσεισ Σαββάλας

Μιας και πολύς λόγος γίνεται για την φθορά της δημοκρατίας, μιας και όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται για το μέλλον της και τις προοπτικές της τα κείμενα αυτά δίνουν ένα πρώτης τάξεως υλικό για προβληματισμό. Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ουτοπία της δημοκρατικής ιδέας και την πραγματικότητα της διαχείρισής της; Πώς μπορούν, και σε ποια κατεύθυνση πρέπει, να μετασχηματισθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί; Μα το κύρος που δίνει η υπογραφή του Αντώνη Μανιτάκη καμιά δεκαπενταριά πανεπιστημιακοί εκφράζουν τους προβληματισμούς τους γύρω από το καίριο ζήτημα.

Michael Hardt, Antonio Negri,

Πλήθος- Πόλεμος

και δημοκρατία στην εποχή

της Αυτοκρατορίας

Μτφ. Γιώργος Καράμπελας,

εκδOΣΕΙΣ Αλεξάνδρεια

Πρώτης τάξεως ανάγνωσμα για τους τακτικούς θαμώνες της πλατείας Συντάγματος. Οι δύο συγγραφείς, γνωστοί από την παγκόσμια εκδοτική επιτυχία «Αυτοκρατορία» επανέρχονται για να εξερευνήσουν την γεωγραφία ενός κόσμου όπου οι παλιές μορφές ιμπεριαλισμού έχουν συνταξιοδοτηθεί, και τα έθνη- κράτη είναι αναγκασμένα να παραδώσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε υπερεθνικές πολιτικές οντότητες. Κατ’ αυτούς υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός νέου είδους δημοκρατίας. Η διαδικτυωμένη κοινότητα θα μπορέσει να μετατρέψει τις απαθείς μάζες σε πλήθος ικανό να χαράξει έναν δημοκρατικό εναλλακτικό δρόμο. Ίδωμεν.

Γιάννης Βούλγαρης,

Η μοιραία πενταετία: η πολιτική

της αδράνειας 2004-2009

εκδΟΣΕΙΣ Πόλις

Θα μπορούσε να ονομαστεί και «χαλαρή πενταετία», ή «περίοδος αναβλητικότητας». Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια πενταετία που σημαδεύτηκε από την αδυναμία της Ελλάδας να προσαρμοστεί στην νομισματική αλλαγή, κατά την οποία οι αγκυλωμένες νοοτροπίες, ο συντηρητικός εθνοκεντρισμός σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να βρει τους στόχους της οδήγησαν στην σημερινή κατάρρευση. Στην συλλογή αυτή των άρθρων του από το «Βιβλιοδρόμιο» ο Γιάννης Βούλγαρης επιχειρεί, εκτός των άλλων, να βρει τρόπους για να θεραπευθεί το έλλειμμα δημοκρατικής παιδείας της ελληνικής κοινωνίας

Ντόναλντ Κέϊγκαν,

Θουκυδίδης- ο αναμορφωτής

της Ιστορίας,

Μτφ. Ελισάβετ Παπαϊωάννου,

εκδΟΣΕΙΣ Ωκεανίδα.

Γνωστός από το έργο του «Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος» και τη βιογραφία του Περικλή ο γνωστός αμερικανός μελετητής του 5ου αιώνα π. Χ. επανέρχεται με αυτό το κείμενο για τον Θουκυδίδη. Οπου αποδεικνύει ότι ο Θουκυδίδης έγραψε την ιστορία του αναθεωρώντας τις κοινές αντιλήψεις της εποχής του και ότι το κείμενό του, σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την ανάλυση της δικής μας εποχής.

Danilo Kis

Homo poeticus

Μτφ. Ισμήνη Ραντούλοβιτς,

εκδΟΣΕΙΣ Scripta.

Ο Σέρβος Ντανίλο Κις υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του τέλους του εικοστού αιώνα. Ο χαρακτηρισμός Μπόρχες των Βαλκανίων που του αποδόθηκε μάλλον αδικεί την έντονα ιδιοσυγκρασιακή λογοτεχνία του. Στη συλλογή αυτή βρίσκεις κείμενα για την ουσία της λογοτεχνίας στη σύγχρονη εποχή, για τη δεοντολογία της γραφής αλλά και σελίδες για τον Μπόρχες, τον Ναμπόκοφ, τον Φλομπέρ ή τον Σαντ που σε βοηθούν να παρακολουθήσεις την οργάνωση μιας σκέψης καθώς οχυρώνεται για να αντιμετωπίσει την κοινοτοπία της ανοησίας.