Την υποστήριξη και συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά στις προσπάθειεςτης Ελλάδας για επίλυση των προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, τονίζοντας την ανάγκη ευρείας και εποικοδομητικής πολιτικής στήριξης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, καλούσε τον κ. Σαμαρά να συμβάλλει στην επίτευξη «ευρείας εθνικής συναίνεσης».

Σε ανακοίνωσή του, που εξεδόθη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της Ν.Δ. οκ. Ρόμπαϊ αναφέρει:

«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής προκειμένου

να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την ανταγωνιστικότητα και προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τον τελευταίο χρόνο επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες. Η ετοιμότητα της ευρωζώνης να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εξαρτάται από ένα ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όπως πρότεινε η αποστολή της τρόικας.

Οι προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, καθώς και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλες τις πλευρές ευρεία και εποικοδομητική και πολιτική στήριξη. Ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος προς αυτή την κατεύθυνση».

Μπαρόζο: «Θέλουμε ευρεία εθνική συναίνεση»

Την δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαράνα συμβάλλει στην επίτευξη της εθνικής συναίνεσηςζήτησε «επειγόντως» από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν που επίσης συνάντησε τον κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, εξέδωσε- μετά τη συνάντησή τους- την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποδέχτηκε σήμερα τον κ. Αντώνη Σαμαρά, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνάντησή τους συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας. Επί τη ευκαιρία, ο πρόεδρος Μπαρόζο κάλεσε επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων

οικονομικών της.

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ολοκλήρωσαν πρόσφατα στην Ελλάδα την αποστολή τους σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποστολής η Επιτροπή πιστεύει σθεναρά ότι η ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι κρίσιμα σημαντική, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας».