Η κινεζική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το µεγάλο φράγµα που χαρακτήριζε «σύγχρονο Σινικό Τείχος» αντιµετωπίζει 31 «επείγοντα προβλήµατα»
∆ιάβρωση του εδάφους, σεισµοί, ξηρασία και κάµποσα άλλα – συνολικά 31 – «επείγοντα προβλήµατα» έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για το περιβόητο Φράγµα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας. Περίπου πέντε χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η ναυαρχίδα των µαζικών υδροηλεκτρικών φιλοδοξιών της χώρας εξελίσσεται σε γεωλογική καταστροφή. Γεγονός που εµµέσως πλην σαφώς αναγκάστηκε να παραδεχθεί, σε µια πρωτοφανή για τα κινεζικά δεδοµένα ανακοίνωση, και η κυβέρνηση της χώρας.

Από την έναρξη του κατασκευαστικού πυρετού, το 1992, έως και την ολοκλήρωση του «σύγχρονου Σινικού Τείχους», όπως πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το φιλόδοξο αυτό έργο, περίπου 16 εκατοµµύρια τόνοι τσιµέντου χύθηκαν κατά µήκος του ποταµού Γιανγκτσέ. Ο στόχος ήταν διπλός και οι προθέσεις οι καλύτερες:

αφενός να περιοριστούν οι καλοκαιρινές πληµµύρες του ποταµού που επί χρόνια δηµιουργούσαν ανυπολόγιστες ζηµιές και αφετέρου να δηµιουργηθεί ο µεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθµός της χώρας, συνολικής ισχύος 18.200 µεγαβάτ.

Οι δυσκολίες δεν άργησαν να φανούν, όπως και οι ενστάσεις επιστηµόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλο τον κόσµο. Το ότι για την αποπεράτωσή του απαιτούνταν ένα υπέρογκο χρηµατικό ποσό – περί τα 18 δισ. ευρώ – αποτελούσε κυρίως κυβερνητικό πονοκέφαλο. Το γεγονός όµως πως λόγω της µεγάλης ανόδου της στάθµης του ποταµού θα πληµµύριζαν περισσότερες από 1.000 πόλεις και χωριά κι εποµένως 1,4 εκατοµµύρια άνθρωποι καλούνταν να µεταναστεύσουν ήταν ένα από τα πρώτα θέµατα µε κοινωνικές προεκτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι. Μην έχοντας λοιπόν πολλές επιλογές, η κινεζική κυβέρνηση για πολλά χρόνια υπηρέτησε µε συνέπεια µια συγκεκριµένη πολιτική: εξήρε το τεχνολογικό επίτευγµα που είχε στα σκαριά και επιχείρησε µε κάθε τρόπο να καταπνίξει την εγχώρια κριτική.

Σήµερα όµως οποιαδήποτε προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήµατα κάτω από το χαλί είναι µάταια. Η γιγαντιαία δεξαµενή, έκτασης 600 χλµ., η οποία κατασκευάστηκε µε σκοπό να συγκρατεί τον υδάτινο όγκο που σε τακτά χρονικά διαστήµατα απειλούσε ανθρώπινες ζωές και σοδειές, µετατράπηκε σε χώρο «αποθήκευσης» αλγών και ο Γιανγκτσέ έγινε ένας ακόµη µολυσµένος ποταµός. «Η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα φράγµα αλλά κατέστρεψε έναν ποταµό», τονίζει ο Ντάι Κουίγκ, από τους πρώτους ένθερµους επικριτές του σχεδίου.

Οι κίνδυνοι δεν σταµατούν εδώ. Οι σεισµοί και οι κατολισθήσεις αποτελούν πλέον πολύ συχνό φαινόµενο, ενώ από τις καταστροφικές πληµµύρες οι πολίτες έπεσαν στο άλλο άκρο: την πολύµηνη ξηρασία.

Πολιτιστικό έγκληµα


Το Φράγµα των Τριών Φαραγγιών δεν έπνιξε µόνο πόλεις καιχωριά. Ουκ ολίγα µνηµεία τεράστιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος βυθίστηκαν στονποταµό Γιαγκτσέ, καθώςη στάθµη του ανέβηκε κατά πολύ, παρά τις διαβεβαιώσεις των κινεζικών αρχών ότι εργάζονται για την επίλυση καιαυτού του ζητήµατος.

Λογάριαζαν χωρίς την ανοµβρία


ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ επιχειρήµατα που χρησιµοποιούσε επί χρόνια η κινεζική κυβέρνηση υπέρ της κατασκευής του Φράγµατος των Τριών Φαραγγιών συµπεριλαµβάνεται και η ώθηση της ναυσιπλοΐας. Πράγµατι, η κατασκευή ενός τεράστιου υδατοφράχτη έδωσε τη δυνατότητα ακόµη και σε πλοία όγκου 10.000 τόνων να πλέουν κατά µήκος του ποταµού, γεγονός που άνοιξε ακόµη έναν δρόµο για την οικονοµική ανάπτυξη της Κίνας. Επιπλέον, κατασκευάστηκε το µεγαλύτερο στον κόσµο νεωλκείο, ένας ανελκυστήρας ικανός να µεταφέρει πάνω από το φράγµα επιβατηγά ή φορτηγά πλοία µέχρι 3.000 τόνους. Ωστόσο, η ανοµβρία των τελευταίων µηνών, ένα ακόµη αρνητικό αποτέλεσµα που χρεώνεται στο φράγµα, έχει καταστήσει απαγορευτική τη ναυσιπλοΐα αφήνοντας ανοιχτή µόνο για τα φορτηγά πλοία µία λουρίδα έκτασης 220 χλµ. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, στην επαρχία Χιουµπέι καταγράφηκαν 40% λιγότερες βροχοπτώσεις συγκριτικά µε την ίδια χρονική περίοδο το 1961. Σοβαρά προβλήµατα λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας, της χειρότερης των τελευταίων 50 ετών, αντιµετωπίζουν επίσης οι επαρχίες Σαγκάη, Τζιανγκσού και Χιουνάν. Προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα, οι Αρχές της Κίνας αποφάσισαν να απελευθερώσουν από το φράγµα, έως τις 10 Ιουνίου, 5 δισ. κ.µ. νερού. Αρχικά, οι κινεζικές υπηρεσίες επιχείρησαν να αντιµετωπίσουν την παρατεταµένη ανοµβρία µε την τεχνική της δηµιουργίας νεφών, δίχως όµως ουσιαστικό αποτέλεσµα.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.