Ωραία περάσαµε οικογενειακώς µετρώντας τις αποδείξεις µας. Αποφασίσαµε να φτιάξουµε ένα είδος δεξαµενής αποδείξεων (αγγλιστί pool), από την οποία θα αντλήσει όποιο µέλος της ευρύτερης οικογένειας έχει ανάγκη. ∆ιότι η οικογένεια, η ευρύτερη οικογένεια, έχει εσωτερικές λειτουργίες αναδιανοµής των εισοδηµάτων, που τις γνωρίζουν κατά βάθος οι υπουργοί και οι διευθυντές, κι ας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Τις πιο πολλές αποδείξεις µας τις προσέφεραν ανιδιοτελώς οι νεαροί βλαστοί. Αυτοί που ακόµα δεν έχουν εισόδηµα, αλλά χρηµατοδοτούν καταστήµατα ενδυµάτων, καφετέριες, και µαγαζιά µε ηλεκτρονικά παντός είδους.

Ηταν µια θαυµάσια ευκαιρία να ανταποδώσουν στους γονείς αλλά κυρίως στη γιαγιά τους, τα δώρα και τα χαρτζιλίκ ιαπου έχουνδεχτεί στη διάρκεια µιαςχρονιάς που φαντάζει κιόλας µακρινή και πλούσια, το 2010.

Κι όπως έκανε πάντα η γιαγιά µε τα αντικείµενα που της παραδίδουν τα εγγόνια της, µπλούζες, φούτερ, παντελόνια, εσώρουχα, πήρε και τις τσαλακωµένες, ενίοτε σβησµένες, ζυµωµένες µε διάφορα αντικείµενα ξεχασµένα στις τσέπες αποδείξεις, και τις σιδέρωσε προσεχτικά, να τις κάνει καινούργιες. Θα πρέπει να διαθέτουµε την πιο καλοβαλµένη δεξαµενή αποδείξεων πανελληνίως, κι ας της εξηγήσαµε ότι δεν χρειάζεται να τις παρουσιάσουµε. Αν χρειαστεί, επέµενε εκείνη, πώς θα εµφανίσουµε τέτοια χάλια χαρτάκια;

Σιδέρωσε λοιπόν τις αποδείξεις, κι ύστερα προσέφερε σπιτική ποικιλία για ελαφριά ποτά ετοιµασµένα επί τούτου και κάθισε να απολαύσει την ευγενή άµιλλα που αναπτύχθηκε στις µεθόδους αθροίσεων. Τρεις φορές έκανε λάθος το κοµπιουτεράκι και ξανάρχισα την άθροιση, ενώ τα µαθηµατικά κεφάλια είχαν τελειώσει τις δικές τους χωρίς βοήθεια. Με διέκοπταν ρωτώντας κάθε τόσο: «Ποιος είχε πάει στο Νέο Ψυχικό για καφέ τον Μάρτη;» ή «Εσύ αγόρασες τόσα καλλυντικά;» και «Τι είναι όλα αυτά τα τσιγάρα;».

Θυµηθήκαµε διάφορες εξόδους που θα είχαν περάσει στη λήθη, ψώνια που θεωρούσαµε ήδη παλιά, και δώσαµε στη γιαγιά πολλά χαρτάκια από αντικείµενα τελευταίας τεχνολογίας που δεν θέλει να µάθει τι είναι. Ωραία περάσαµε. Συσφίξαµε τις οικογενειακές µας σχέσεις. Και του χρόνου, να έχουµε ξανά χαρτάκια, µας φάνηκε µια ζεστή ευχή. http://pezotis.blogspot.com/