Η εκλογή του και η τοποθέτησή του από τον ΓιάννηΜπουτάρη στην αντιδηµαρχία Οικονοµικών του Δήµου Θεσσαλονίκης έχει σπάσει δύο ταµπού. Ο Χασδάι Καπόν είναι ο πρώτος Εβραίος που εκλέγεται ως δηµοτικός
σύµβουλος ή βουλευτής Θεσσαλονίκης µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο,αλλά και – παραδόξως – ο µόνος οικονοµολόγος που έχει αναλάβει τη συγκεκριµένη αντιδηµαρχία τα τελευταία είκοσι χρόνια.


Επειτα από µακρά και κατά γενική οµολογία επιτυχηµένη θητεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο 47χρονος οικονοµολόγος και σύµβουλος επιχειρήσεων αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά µε τα κοινά, συµµετέχοντας στην προσπάθεια οικονοµικής ανασυγκρότησης του Δήµου Θεσσαλονίκης. Μια προσπάθεια κάθε άλλο παρά εύκολη, δεδοµένων των συσσωρευµένων χρεών του δήµου αλλά και της γενικότερης οικονοµικής κρίσης.

Γέννηµα – θρέµµα της Θεσσαλονίκης, µεγάλωσε στην καρδιά της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως, δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Είναι γόνος µίας από τις παλαιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, µε ζωντανή παρουσία στην επιχειρηµατική και κοινωνική ιστορία της πόλης επί 300 χρόνια. Μάλιστα, η οικογενειακή επιχείρηση, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διάθεση αποικιακών προϊόντων και χηµικών, είχε βραβευτεί ως µια από τις πέντε αρχαιότερες της πόλης. Ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογενειακή παράδοση και να ασχοληθεί µε τις οικονοµικές επιστήµες.

οι ςΠΟΎΔΕς. Μόλις τελείωσε το σχολείο, έφυγε για την Αµερική και το Reed College του Πόρτλαντ των ΗΠΑ και µετά σπούδασε Οικονοµικά στο London School of Economics, απ’ όπου αποφοίτησε µε άριστα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για περίπου έναν χρόνο στη Citibank, αλλά ξαναέφυγε στην Αµερική για ναπάρει και ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Georgetown University.

Παρότι θα µπορούσε να παραµείνει στο εξωτερικό, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, συµµετείχε ενεργά στην ίδρυση, ανάπτυξη και διοίκηση της Αξίας και της Ωµέγα Χρηµατιστηριακής, των εταιρειών επενδύσεων Εξέλιξη και Ωµέγα, της εταιρείας επιχειρηµατικού κεφαλαίου 4Ε, της ασφαλιστικής Ωµέγα και της Ωµέγα Τράπεζας, η οποία το 2006 συγχωνεύτηκε µε την Proton Bank. Παράλληλα το 2009, σε συνεργασία µε δυο φίλους του, απέκτησε και «ξαναζωντάνεψε» ένα από τα πιο παραδοσιακά µπιστρό της Θεσσαλονίκης, το «Cafe Balkan».

Η εβραϊκή καταγωγή του, για την οποία νιώθει υπερήφανος, τον οδήγησε στην ενεργό ανάµειξη µε τις ισραηλιτικές κοινότητες. Αλλωστε, ο πατέρας του Βενιαµίν είναι ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες των κρεµατορίων του Αουσβιτς. Επί σειρά ετών υπήρξε µέλος των διοικητικών συµβουλίων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συµβουλίου και των φιλανθρωπικών ιδρυµάτων Γηροκοµείο Μοδιάνο και Νισσήµ.

Ωστόσο, η ίδια καταγωγή αποτέλεσε αντικείµενο ποικίλων – ειρωνικών και χαριτωµένων – σχολίων. Κατά την προεκλογική περίοδο, µαζί µε την οµόθρησκή του υποψήφια διαµερισµατική σύµβουλο Τίλντα Καράσσο βρέθηκαν στο στόχαστρο µερίδας εθνικοπατριωτικών οργανώσεων που ήθελαν να πλήξουν τον επικεφαλής της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη, καταλογίζοντάς του ως µειονέκτηµα τη συµπάθεια και τον σεβασµό που έδειχνε στο εβραϊκό στοιχείο της πόλης. Και όταν ο νεοεκλεγµένος δήµαρχος τον επέλεξε για τα καθήκοντα του αντιδηµάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονοµικών Πόρων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν – µεταξύ σοβαρού και αστείου – ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στη σωστή θέση. Πάντως, ο ίδιος χαρακτηρίζει ξεπερασµένα τα στερεότυπα που θέλουν τους Εβραίους να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στη διαχείριση των οικονοµικών. «Ενας καλά καταρτισµένος οικονοµολόγος µπορεί να τα καταφέρει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Και ένας Εβραίος µπορεί να µην είναι τόσο ικανός», τονίζει.

Παρότι νέος και µε αξιοσηµείωτη σταδιοδροµία στον επιχειρηµατικό τοµέα, αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να αφήσει στην άκρη τις δραστηριότητές του και να ασχοληθεί µε τα κοινά. «Ολα τα έκανα µικρός. Οπότε είπα ότι τώρα είναι καιρός να ασχοληθώ µε τα κοινά και να προσφέρω στην πόλη στην οποία γεννήθηκα και µεγάλωσα. Με τον Γιάννη Μπουτάρη γνωριζόµαστε εδώ και 40 χρόνια, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουµε και επαγγελµατική συνεργασία. Ετσι αποφάσισα να συµµετάσχω στην προσπάθεια να… ανατάξουµε την πόλη», λέει χαρακτηριστικά. Και η χρήση του ρήµατος «ανατάξουµε» είναι απολύτως συνειδητή, καθώς πιστεύει ότι µόνο µε… απινιδωτή µπορεί ο δήµος να ανακάµψει οικονοµικά.

«Ζυµωµένος» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η προσγείωσή του στον δηµόσιο τοµέα ήταν µάλλον… ανώµαλη καθώς είχε να αντιµετωπίσει χρέη αλλά και ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οµολογεί ότι µε τους κανόνες του ιδιωτικού τοµέα, δεδοµένων των υπέρογκων χρεών, η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να παραδώσει τα κλειδιά του δήµου και να ξαναστήσει την επιχείρηση από την αρχή. Ωστόσο, αρνείται να κρυφτεί πίσω από τις δυσκολίες. «Ξέραµε από την αρχή ότι η κατάσταση ήταν τραγική. Γι’ αυτό και δεν κρυβόµαστε πίσω από το άλλοθι της καµένης γης», τονίζει.

ή ΠΡΟΚΛΉςή. Το στοίχηµα του ίδιου αλλά και όλης της νέας διοίκησης είναι να µπορέσει να κάνει τον δήµο να ορθοποδήσει κάτω από τις συγκεκριµένες συνθήκες. Για να το καταφέρει αυτό, το καθηµερινό του πρόγραµµα είναι τους τελευταίους τρεις µήνες ασφυκτικό, µε 12ωρα και 14ωρα δουλειάς, χωρίς ρεπό τα Σαββατοκύριακα. Και το τίµηµα είναι να στερεί πολύτιµο χρόνο από την οικογένειά του, τη σύζυγό του Φωτεινή Γρηγοριάδου και τις δύο κόρες του, την 11χρονη Γκάµπι και την 8χρονη Αννα.

Οµως, η µεγαλύτερη δυσκολία που αντιµετωπίζει δεν είναι η πολλή δουλειά, ούτε καν η οικονοµική δυσπραγία του δήµου. «Το χειρότερο είναι ότι τουλάχιστον τις µισές ώρες της µέρας είµαι υποχρεωµένος να µεσολαβώ για να βρω λύση σε ανθρώπους που δίκαια διαµαρτύρονται γιατί ο δήµος τούς οφείλει χρήµατα, αλλά δεν µπορούµε να τους βοηθήσουµε», αναφέρει.

Οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως άνθρωπο έξυπνο, οξυδερκή, ιδιαίτερα µεθοδικό αλλά και… κέρβερο όταν πρόκειται για οικονοµικές συναλλαγές. Και τονίζουν ότι το µεγαλύτερό του πλεονέκτηµα είναι πως, παρά τις αδιαµφισβήτητες γνώσεις του, είναι πάντα πρόθυµος να ακούσει και να εισακούσει τις διαφορετικές απόψεις. Είναι φειδωλός στις δηλώσεις του, δεν µιλά ποτέ χωρίς να έχει στοιχεία και αντιµετωπίζει πάντα µε ηρεµία τις προκλήσεις της αντιπολίτευσης. Με τον ίδιο τρόπο αντιµετώπισε και τις επιθέσεις του πρώην δηµάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. «Δεν µε απασχολεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος αλλά το πρόβληµα που µας κληροδότησε», είχε πει.

Ο ίδιος δίνει χρονικό περιθώριο έξι µηνών ώστε να φανούν τα αποτελέσµατα των προσπαθειών του. Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί.

ΕΙΠΕ 

Δεν κρυβόµαστε πίσω από το άλλοθι τις καµένης γης

ΕΙΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ 

Εχουµε τον κέρβερο, ώστε να µην ξεφύγει τίποτα

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑς Της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑς» ΝΙΚΟς ΦΩΤΙΟΥ