Λουκάς Βύντρα. Ετών 29. Παίρνει τα µισά χρήµατα απ’ ό,τι εισπράττει ο Μπουµσόνγκ (900.000) και το ένα τέταρτο των χρηµάτων που λαµβάνουν οι Σισέ και Ζιλµπέρτο Σίλβα…


Ο Λουκάς Βύντρα γεννήθηκε στην Τσεχία από πατέρα Τσέχο και µάνα από την Αριδαία. Δέκα ετών επέστρεψε στην πατρίδα µε την οικογένειά του. Η ποδοσφαιρική του περιπέτεια άρχισε από νωρίς (µε τον Αλµωπό Αριδαίας) και συνεχίζεται µε τον Παναθηναϊκό και την εθνική οµάδα. Οι ενδιάµεσοι σταθµοί ήταν η Βέροια και ο Πανηλειακός. Αυτά µε λίγα λόγια. Διότι τα υπόλοιπα που θα διαβάσετε δεν έχουν σχέση µε κοντά παντελονάκια, καλτσάκια, φανελάκια και παπουτσάκια.

Ο Βύντρα είναι φαινόµενο. Διότι ο Βύντρα γιουχαΐστηκε όσο κανένας άλλος στον Παναθηναϊκό, αποτέλεσε στόχο και σάκο του µποξ για οπαδούς, εφηµερίδες, ραδιόφωνα, δηµοσιογράφους και άντεξε. Και όχι µόνον άντεξε. Μας ξεφτίλισε όλους!

Οικογενειάρχης, µε ένα αγοράκι, τον Αγγελο 2½ ετών και µια σύζυγο, τη γλυκιά Σούλα, που τη γνώρισε στο σχολείο και δεν την άλλαξε, ούτε την αλλάζει µε τίποτα. Ο Βύντρα δεν αγαπάει τη δηµοσιότητα. Δεν θα τον δείτε µε παρέες σε µπουζούκια, µπαρ κ.λπ. Σε καµιά ταβερνούλα ίσως τον ανακαλύψετε, κάπου χωµένο στη γωνία. Και το κυριότερο: δεν θα τον ακούσετε ποτέ να βρίζει. Ο Βύντρα δεν µισεί τους ανθρώπους που προσπάθησαν να τον εξοντώσουν σε όλα τα επίπεδα.

Σε ένα µατς, όπου ο Παναθηναϊκός είχε χάσει από τον Ολυµπιακό 2-0, ο Βύντρα στον στενό του κύκλο δεν µπόρεσε να κρύψει ένα δάκρυ. Του είχαν φορτώσει την ήττα, απαλλάσσοντας τους «άσους» που εισέπρατταν εκατοµµύρια.

Πριν από δύο χρόνια, η γερµανική Χέρτα τού πρόσφερε 800.000

ευρώ ετήσιο συµβόλαιο. Ο Λουκάς συµφώνησε, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν τον πούλησε. Για τέσσερα και πλέον έτη, ο Βύντρα έπαιρνε 175 χιλιάρικα τον χρόνο (τόσο τον είχαν κοστολογήσει), αλλά για να τον παραχωρήσουν ζητούσαν τρελά λεφτά. Οι Γερµανοί απόρησαν, βλαστήµησαν κι αυτοί και απέσυραν την πρόταση.

Από τη µια τον έβριζαν στο γήπεδο, από την άλλη τον είχαν σχεδόν τζάµπα στην οµάδα.

Κι αυτός εκεί. Βράχος! Επαιξε δεξιά, αριστερά, στο κέντρο της άµυνας, χαφ. Οπου έλειπε παίκτης, ο Βύντρα ήταν παρών! Και να τον βρίζουν, να τον βρίζουν…

Τόσα χρόνια στα γήπεδα σπάνια συναντήσαµε παρόµοιο χαρακτήρα. Ο Λουκάς θα µπορούσε να ξεσπάσει δεκάδες φορές, αλλά αυτός δεν ξέσπασε ούτε µία! Και ακόµη είναι εδώ, στην Ελλάδα, στον Παναθηναϊκό. Χωρίς να κοµπάζει, να επιχαίρεται, που επιτέλους δίνει τις απαντήσεις του και παίρνει την εκδίκησή του.

Ο Βύντρα είναι αυτό που λέµε ένας εναντίον όλων. Στην ποδοσφαιρική ιστορία δεν θα µείνει για την τεχνική του, τη φινέτσα, τη µαεστρία του. Θα µείνει για τη θέλησή του, το φιλότιµό του, την αντοχή του απέναντι σε έναν ολόκληρο κόσµο, που συνεχώς τον απέρριπτε και τώρα τον επικαλείται ως «παράδειγµα για τα νέα παιδιά».

Ο Βύντρα δεν άλλαξε. Αναγκάζει εµάς να αλλάξουµε. Διότι πάνω από µια ντρίµπλα, από µια µαγική µπαλιά, από ένα φάουλ, από ένα γκολ, υπάρχει – έτσι αποδείχτηκε τουλάχιστον – η ψυχική δύναµη που ανατρέπει δεδοµένα και στερεότυπα. Είναι η ψυχική δύναµη που αναζητάµε αυτές τις δύσκολες µέρες , όπου µας χλευάζουν σχεδόν όλοι στον πλανήτη κι εµείς τους ζητάµε να µας ελεήσουν…

ΥΠΟΜΟΝΗ

Για τέσσερα και πλέον έτη, έπαιρνε 175 χιλιάρικα τον χρόνο, αλλά όταν τον ζήτησε η Χέρτα, οι Πράσινοι ήθελαν τρελά λεφτά.

Από τη µια τον έβριζαν στο γήπεδο, από την άλλη τον είχαν σχεδόν τζάµπα στην οµάδα