Οκτώ ελληνικές σειρές µία καθηµερινή ξένη, δέκα ψυχαγωγικές και έξι ενηµερωτικές εκποµπές, δύο τηλεπαιχνίδια, και Champions League. Αυτή είναι µια πρώτη γεύση από τη νέα σεζόν του καναλιού.

Παρά την οικονοµική κρίση, συνέπεια της οποίας είναι το χαµηλό µπάτζετ που διατέθηκε στο νέο πρόγραµµα του Μega, το κανάλι υπόσχεται να καθηλώσει τον κόσµο στην οθόνη του, µε την ενηµέρωση και την ψυχαγωγία στην πρώτη γραµµή. «Η κρίση κρατάει τον κόσµο στα σπίτια του και γι’ αυτόν τον λόγο ζητάει καλό πρόγραµµα ώστε να περνάει την ώρα του ευχάριστα», τόνισαν χθες στην παρουσίαση του Μega στο Μέγαρο Μουσικής. «Με την οικονοµική καταιγίδα να πλήττει και τα ΜΜΕ, είµαστε υποχρεωµένοι να διαχειριστούµε την ύφεση και τη συρρίκνωση. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, αισθάνοµαι ότι έχουµε διπλή οφειλή: να διαφυλάξουµε τα αγαθά της ενηµέρωσης που προσφέρουµε στους πολίτες αλλά και τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων µας. Χωρίς εκπτώσεις στην αλήθεια, χωρίς καλλωπισµό της σκληρής πραγµατικότητας, αλλά και χωρίς δραµατοποίηση των γεγονότων», αναφέρει µεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωσή _ όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια _ ο διευθυντής ειδήσεων και ενηµέρωσης του Μega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Στο ίδιο κλίµα κινείται και ο διευθυντής Προγράµµατος του Μega, Πέτρος Μπούτος: «Σε µια δύσκολη οικονοµικά χρονιά που και η τηλεόραση πλήττεται πολλαπλά, το Μega είναι το µόνο κανάλι που µπορεί να εκπληρώσει υποσχέσεις για πλήρες, πλούσιο πρόγραµµα, µε παραγωγές υψηλών προδιαγραφών…». Γι’ αυτό και το Μega έχει βάλει τρία στοιχήµατα: «Εµπλουτίζει το πρόγραµµα µε νέου τύπου ψυχαγωγικές εκποµπές, επιχειρεί ανανέωση σε πρόσωπα _ µε νέους σεναριογράφους, ηθοποιούς και παρουσιαστές _, επιµένει στην παραγωγή ποιοτικών ελληνικών σειρών».

Στα µεγάλα γεγονότα πρωταγωνιστεί το κεντρικό δελτίο ειδήσεων µε την Ολγα Τρέµη (καθηµερινά) και τον Νίκο Στραβελάκη (Σαββατοκύριακα) µε σχολιαστές τους Γιάννη Πρετεντέρη, Παύλο Τσίµα, Μανώλη Καψή, Γιώργο Οικονοµέα, Μαρία Σπυράκη, Πάνο Σόµπολο, Μαρία Καρχιλάκη, Δηµήτρη Καµπουράκη, ενώ στην ενηµέρωση έξι εκποµπές σηκώνουν το βάρος: «Κοινωνία ώρα Μega» (µε τον Γιώργο Οικονοµέα και τον Δηµήτρη Καµπουράκη), «Ανατροπή» (µε τον Γιάννη Πρετεντέρη), «Ερευνα» (µε τον Παύλο Τσίµα), «Πρωταγωνιστές» (µε τον Σταύρο Θεοδωράκη), «Εµπόλεµη ζώνη» (µε τον Σωτήρη Δανέζη), «Μega Σαββατοκύριακο» (µε τους Μανώλη Αναγνωστάκη, Ιορδάνη Χασαπόπουλο).

Ατού του καναλιού θεωρούνται οι δύο καθηµερινές σειρές «Η ζωή της άλλης» και τα «Μυστικά της Εδέµ», καθώς και το κορίτσι-φαινόµενο «Ρatty, η πιο όµορφη ιστορία». Με νέα επεισόδια _ και µε ένα έξυπνο τρέιλερ _ επανέρχεται η παρέα του «50 – 50» (Σάκης Μπουλάς, Παύλος Χαϊκάλης, Πέτρος Φιλιππίδης), ενώ συνεχίζεται µε νέα επεισόδια η «Πολυκατοικία», µε τους ενοίκους σε απίστευτη τρέλα, όπως και οι εκποµπές «Γλυκές αλχηµείες» (µε τον Στέλιο Παρλιάρο), «Guinness world record show» (µε τους Λορέντζο Καριέρε, Γιώργο Λιανό, Κώστα Φραγκολιά), «Μega Star» (Κατερίνα Στικούδη), «Τraction» (µε τον Κώστα Στεφανή), «Fifty Fifty» (µε τον Γιώργο Λιάγκα). Στις ταινίες σε πρώτη προβολή περιλαµβάνονται οι «Λούφα και απαλλαγή», «Ελ Γκρέκο», «Ο Ηλίας του 16ου», «Μια µέλισσα τον Αύγουστο», «Πεθαίνω για σένα», «Σπάιντερµαν 3, «21», «Ενας για όλους» κ.ά. Στις νέες ψυχαγωγικές εκποµπές το κανάλι έχει εντάξει το «Πρωινό mou» (µε τους Γιώργο Λιάγκα, Φαίη Σκορδά), το «Just the two of Us» (διασκεδαστικό σόου µε τον Γιώργο Καπουτζίδη), το «Μaster Chef» (διαγωνισµός µαγειρικής µε έπαθλο 50.000 ευρώ, παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου και η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο, Δηµήτρη Σκαρµούτσο), το «Μoney Drop» (τηλεπαιχνίδι µε έπαθλο 300.000 ευρώ και παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου), το «uΜan» (ένα ριάλιτι στο οποίο ο τηλεθεατής καθορίζει τις ζωές 12 παικτών για 45 ηµέρες), το «Food and the city» (γαστρονοµικές περιπλανήσεις στις γειτονιές της Αθήνας µε τον Βασίλη Καλλίδη), και τη σειρά «Κηπουροί του Μega» (τα µυστικά της κηπουρικής από τους Μάκη Τσόκα, Σωτήρη Βρεττό και Γιάννη Παναγιωτό- πουλο).

Από τη Σπιναλόγκα στη γενιά των 592 ευρώ

Από τα πιο δυνατά χαρτιά του Μega για τη νέα σεζόν είναι το «Νησί» _ µια συγκλονιστική ιστορία για τη δύναµη της ανθρώπινης θέλησης στη Σπιναλόγκα και το µεγαλείο της αγάπης. Στηρίζεται στο µπεστ σέλερ της Βικτόριας Χίσλοπ, µε πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα και Κατερίνα Λέχου (πρεµιέρα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 21.50) _, «Η γενιά των 592 ευρώ» (µια παρέα παιδιών που αγωνίζονται να βρουν δουλειά), οι «Κούκλες» (τέσσερις γυναίκες γύρω στα 40 _ Λίνα Σακκά, Δήµητρα Ματσούκα, Ράνια Σχίζα, Μαρία Ζορµπά _ των οποίων η ζωή ανατρέπεται) και «Ουκ αν λάβοις παρά του µη έχοντος» (animation σάτιρα της επικαιρότητας).

Αντίο στη γιαγιά του «Τιτανικού»

Δ.Κ.

Η Γκλόρια Στιούαρτ, που υποδύθηκε την τελευταία επιζήσασα του ναυαγίου του «Τιτανικού» στην οµώνυµη ταινία του 1997, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών. «Εδινε µάχη µε τον καρκίνο του µαστού εδώ και πέντε χρόνια. Ηταν πολύ δυνατή», είπε η κόρη της, Σίλβια Τόµπσον που ανακοίνωσε τον θάνατό της µητέρας της.

Γεννηµένη το 1910 στην Καλιφόρνια, η Γκλόρια Στιούαρτ ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηµατογράφο το 1930 και υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Σωµατείου Κινηµατογραφικών Ηθοποιών της Αµερικής. Συµµετείχε σε 40 ταινίες, µεταξύ των οποίων είναι οι «Ο αόρατος άνθρωπος» (1933) και «Ρoor little rich girl» (1936). Το 1946 αποσύρθηκε και αφιερώθηκε στη ζωγραφική και τη διακόσµηση έως το 1980.

Η αναγνωρισιµότητα και η υποψηφιότητα για Οσκαρ ερµηνείας άργησε να έρθει για την Γκλόρια Στιούαρτ. Ηταν 87 ετών όταν ο Τζέιµς Κάµερον της έδωσε τον ρόλο της Ρόουζ, της µοναδικής επιζήσασας του «Τιτανικού» (τον ίδιο ρόλο σε νεαρή ηλικία υποδύθηκε η Κέιτ Γουίνσλετ). Παραµένει δε η γηραιότερη κυρία που έχει προταθεί για το χρυσό αγαλµατίδιο.Το 1999, στην αυτοβιογραφία της, η Γκλόρια Στιούαρτ έκανε λόγο για τη συµµετοχή της στην πιο επιτυχηµένη (τότε) ταινία όλων των εποχών: «Ηξερα ότι αυτός ήταν ο ρόλος που περίµενα όλη µου τη ζωή». «Η Γκλόρια Στιούαρτ ήταν δυναµική», λέει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος πρωταγωνίστησε στον «Τιτανικό». «Ηταν ένας απίστευτα γλυκός άνθρωπος και µια καταπληκτική ηθοποιός. Υποστήριζε µε σθένος τα πιστεύω της. “Εφυγε” µια από τις σηµαντικότερες ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Ηταν τιµή µου που δούλεψα µαζί της», σχολιάζει.

24ωρη απεργία στην ΕΡΤ

Την κήρυξη 2ωρης απεργίας από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου έως τις 6 το πρωί της επόµενης ηµέρας για όλους τους εργαζοµένους της ΕΡΤ αποφάσισαν η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΣΥ και οι άλλες ενώσεις µέλη της ΠΟΕΣΥ, µε αίτηµα την άµεση υπογραφή Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας για το 2009.

Αλλαγή σκυτάλης

Την παραίτηση του γενικού διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη έκανε χθες αποδεκτή η διοίκηση της ΕΡΤ. Στη θέση του τοποθέτησε τον µέχρι χθες συντονιστή του Τρίτου Προγράµµατος, συνθέτη Δηµήτρη Παπαδηµητρίου.

Καµπάνα για το «Ολα 10»

Πρόστιµο 50.000

ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον Αntenna για την εκποµπή του Θέµου Αναστασιάδη «Ολα 10» µε αιτιολογία τη χαµηλή ποιοτική στάθµη της εκποµπής στις 17/5/2010, στην οποία καλεσµένη ήταν η Μαριάννα Ντούβλη.