Μετά τη «βία και νοθεία» του Μαΐου του 2009, και την καταστολή που ακολούθησε, πολλοί θεώρησαν ότι ο Αχµαντινετζάντ ήταν τελειωµένος. Αλλά εκείνος αποδείχθηκε εφτάψυχος.


Του έχει πάρει συνέντευξη η Κριστιάν Αµανπούρ. Τον έχουν φιλοξενήσει στο στούντιο πολλοί ακόµη έµπειροι δηµοσιογράφοι, όπως ο Λάρι Κινγκ. Και πάντα, ο ιρανός πρόεδρος καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις. Κάτι οι αναφορές στον Αλλάχ, κάτι οι εκρήξεις του για την άδικη µεταχείριση της χώρας του, και ο πιο αντιδραστικός πρόεδρος που είχε ποτέ το Ιράν µετά την ισλαµική επανάσταση καταφέρνει να εµφανίζεται ως ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων. Μάταια προσπαθούσε ο Κινγκ να προσαρµοστεί στην απροσδόκητη µαχητικότητα του καλεσµένου του, έγραψαν χθες οι «Τάιµς», αναφερόµενοι στη συνέντευξη που έδωσε ο Αχµαντινετζάντ στο CΝΝ λίγο πριν από την οµιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών. Μια τέτοια µαχητικότητα µόνο µια εξήγηση έχει: την ισχυροποίηση του ιρανού προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες αναφορές του ήταν στο Ισλάµ.

Αλλά τους τελευταίους µήνες, ο Αχµαντινετζάντ δείχνει να έχει ασπαστεί µια νέα εκδοχή θρησκευτικού εθνικισµού, που τον έχει φέρει πιο κοντά στους νέους. Και πριν από δέκα µέρες, µε αφορµή την επιστροφή του κυλίνδρου του Κύρου από το Βρετανικό Μουσείο, ξέχασε την αντιπάθειά του προς τους βασιλιάδες, άφησε στην άκρη τον αγαπηµένο του Μοσαντέκ (τον δηµοφιλή ηγέτη του Ιράν που ανατράπηκε το 1953 επειδή εθνικοποίησε τα πετρέλαια), και συνέκρινε τον εαυτό του µε τον πέρση βασιλιά. Αυτός, ο Κύρος του 21ου αιώνα, θα ενώσει όλη τη Μέση Ανατολή για την αντιµετώπιση του κοινού εχθρού, δηλαδή των σιωνιστών και εκείνων που τους προστατεύουν.

Ταυτόχρονα, σηµειώνει στην «Γκάρντιαν» η καθηγήτρια και δηµοσιογράφος Μασουµέχ Τορφέχ, ο Αχµαντινετζάντ έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδοµάδες τις επιθέσεις του εναντίον της ηγετικής οµάδας της χώρας του. Πρώτα ανακοίνωσε ότι είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία µετά τον θρησκευτικό ηγέτη, προκαλώντας την οργισµένη αντίδραση του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. Υστερα διόρισε ειδικό αντιπρόσωπο στη Μέση Ανατολή τον παιδικό του φίλο Εσφαντιάρ Ραχίµ-Μασάι, τον οποίο είχε απορρίψει προηγουµένως ο θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαµενεΐ λόγω των φιλοισραηλινών του θέσεων. Η τελευταία του απόφαση ήταν να δηµιουργήσει τέσσερις θέσεις ειδικών συµβούλων, που σύντοµα θα γίνουν έξι, όπου θα τοποθετήσει πρώην συναδέλφους του στην Επαναστατική Φρουρά. Με τον τρόπο αυτό, θα ελέγχει πλήρως την περιφερειακή πολιτική του Ιράν.

Για όλα αυτά δεν έκανε ερωτήσεις βέβαια ο Λάρι Κινγκ. Ούτε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στο Ιράν ή έστω για τη συνεχιζόµενη κράτηση άνω των 50 δηµοσιογράφων στις ιρανικές φυλακές. «Στη χώρα µου επικρατεί απόλυτη ελευθερία», είπε ο Αχµαντινετζάντ. Και κανείς δεν του έριξε γιαούρτι.

LΙΝΚ: http://diastaseis.blogspot.com