Οργισµένη αντίδραση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η οποία εκφράστηκε και µε απειλές παρέµβασης στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας, προκάλεσε η φετινή απονοµή των βραβείων του θεσµού. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ρanorama» ο υπουργός Πολιτισµού της Ιταλίας, Σάντρο Μπόντι, εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ Κουέντιν Ταραντίνο χαρακτηρίζοντάς τον «ελιτιστή, υποκειµενικό και σνοµπ». Ο Μπόντι άσκησε έντονη κριτική για τις επιλογές της κριτικής επιτροπής, η οποία δεν συµπεριέλαβε στα βραβεία ούτε µια ιταλική ταινία, λέγοντας πως του χρόνου θα έχει λόγο στην επιλογή των µελών της επιτροπής «από τη στιγµή που το Φεστιβάλ χρηµατοδοτείται από το κράτος». Η ιταλική κυβέρνηση είναι ο βασικός χρηµατοδότης της διοργάνωσης. Φέτος έδωσε τα επτά από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού της.

«Ο Ταραντίνο αδιαφορεί για τη γνώµη και για τις παραδόσεις ανθρώπων οι οποίες αίφνης στις µέρες µας θεωρούνται απλοϊκές και απαρχαιωµένες. Αυτή η οπτική επηρεάζει την κρίση του για τις ταινίες, ακόµα και τις ξενόγλωσσες», συνέχισε ο Μπόντι. Τα πυρά του δέχθηκε και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μάρκο Μιούλερ, υποστηρίζοντας ότι αποκλείει «ταλέντο και καινοτοµία» από τα βραβεία.

Την περασµένη εβδοµάδα ο αµερικανός σκηνοθέτης κατηγορήθηκε για νεποτισµό, καθώς παρέδωσε το Χρυσό Λιοντάρι στην _ πρώην ερωµένη του _ Σοφία Κόπολα για την ταινία της «Somewhere», ενώ ο ισπανός σκηνοθέτης Αλεξ ντέλα Ιγκλέσια, φίλος εδώ και χρόνια του Ταραντίνο, βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας του «Α Sad Τrumpet Βallad». Βραβείο (καριέρας) πήρε και ο Μοντ Χέλµαν, µέντορας του Αµερικανού, µε συνέπεια η «Corriere della Sera» να κατηγορεί τον Ταραντίνο για «καταφανέστατη σύγκρουση συµφερόντων».

Ο Μπόντι, 51 ετών, διορίστηκε υπουργός Πολιτισµού το 2008 από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ηταν πρώην κοµµουνιστής και το 1994 πραγµατοποίησε στροφή 180 µοιρών υποστηρίζοντας τον ιταλό πρωθυπουργό, στον οποίον έφθασε ώς και ποιήµατα να αφιερώνει λέγοντας πως για χάρη του µέχρι και στη φυλακή θα πήγαινε. Την περασµένη άνοιξη αρνήθηκε να πάει στο Φεστιβάλ των Καννών όταν έµαθε ότι θα προβαλόταν το «Draquila», ένα ντοκιµαντέρ που ασκούσε κριτική στον Μπερλουσκόνι για τον τρόπο που χειρίστηκε τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από τον περσινό καταστροφικό και φονικό σεισµό στο Νοµό Αµπρούζο.

Προσφάτως η «Corriere della Serra» αναρωτήθηκε αν µπορεί να θυµηθεί έστω µια ταινία από αυτές που επελέγησαν για το φετινό Φεστιβάλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από