ΤΗ ΔΙΩΞΗ του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούµη καθώς και των µελών της Διοίκησης του Οργανισµού για αδίκηµα σε βαθµό σε βαθµό κακουργήµατος σχετικά µε τις συµβάσεις που υπέγραψε ο Οργανισµός µε τη Siemens ζήτησε χθες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της γερµανικής εταιρείας στη χώρα µας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την Εξεταστική τα µέλη της Διοίκησης του ΟΤΕ «αδράνησαν ηθεληµένα και δολίως προσδοκώντας την κάρπωση του πλεονάζοντος χρήµατος από τα ‘µαύρα ταµεία’ της γερµανικής εταιρείας…».

Η ζηµιά που υπέστη το ελληνικό Δηµόσιο - σύµφωνα µε τα µέλη της Επιτροπής - εκτιµάται πως ανέρχεται περίπου στα 200 εκατοµµύρια ευρώ κι αυτό µόνον αν υπολογισθεί η υπερκοστολόγηση προκειµένου να καλυφθούν οι µίζες του 8% σε κρατικούς αξιωµατούχους και του 2% σε πολιτικούς όπως έχουν παραδεχθεί στελέχη της µητρικής εταιρείας στη Γερµανία. Σε επιστολή της προς τους εφέτες ανακριτές, οι οποίοι εξετάζουν την υπόθεση, η Εξεταστική υποστηρίζει ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τα συγκεκριµένα µέλη της Διοίκησης για την περίοδο του 2005 και µετά µε το αιτιολογικό ότι δεν διενήργησαν κοστολογικούς ελέγχους- ως όφειλαν- αλλά και δεν ενεργοποίησαν τις σχετικές ρήτρες για τις ευνοϊκές τιµές σε ό,τι αφορά τις συµβάσεις που υπέγραψε ο Οργανισµός µε τη Siemens.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ, µε γραπτή του δήλωση, σηµειώνει πως ο Οργανισµός από το 2008 έχει εναγάγει τη Siemens στα γερµανικά δικαστήρια ζητώντας αποζηµίωση καθώς και να κοινοποιηθούν τα ονόµατα των στελεχών του που τυχόν δωροδοκούσε. Επίσης επισηµαίνει πως δεν δέχθηκε να αναλάβει τη δαπάνη για τον επανέλεγχο που θα διενεργείτο για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παραλείψεις επειδή τα µέλη της Εξεταστικής εξέφρασαν δυσπιστία για το κύρος των διενεργηθέντων ελέγχων και πως εφόσον οι πραγµατογνώµονες θα αµείβονταν από τον ΟΤΕ τα πορίσµατα θα µπορούσαν να αµφισβητηθούν.

Αλαλούµ στη ΝΔ
Πάντως η αναφορά της επιστολής της Εξεταστικής για τις ενέργειες της νυν Διοίκησης του Οργανισµού από το 2005 και µετά «έπιασε στον ύπνο» τους βουλευτές της Νέας Δηµοκρατίας. Κι αυτό γιατί ενώ στην αρχή συνυπέγραψαν το περιεχόµενο της επιστολής στη συνέχεια διά του κοινοβουλευτικούς εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα εξέδωσαν ανακοίνωση µε την οποία τονίζεται πως έχει προκύψει ευθύνη διαχρονικά όλων των Διοικήσεων του Οργανισµού, ότι θεωρείται αδιανόητο να εξαιρούνται οι Διοικήσεις της περιόδου 1997-2005.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από