n ΤΟΥΡΚΙΑ

Ολο και περισσότερο ατονεί το ενδιαφέρον των Τούρκων να δουν τη χώρα τους µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που είδε χθες το φως της δηµοσιότητας, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. τάσσεται µόλις το 38% των πολιτών της από 48% που ήταν τον περασµένο χρόνο και 73% το 2005.

n ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Τριτοκοσµική χώρα που σηµαδεύεται από έναν νέο και επιθετικό αθεϊσµό» χαρακτήρισε σύµβουλος του Πάπα τη Βρετανία. Ο προκαθήµενος της Καθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται σήµερα τη χώρα όπου εκτός από τον «επιθετικό αθεϊσµό» θα βρεθεί αντιµέτωπος και µε τα θύµατα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς τα οποία ζητούν δικαιοσύνη. n ΒΕΛΓΙΟ

Υψηλή, αν και ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε την προηγούµενη δηµοσκόπηση, παραµένει η δηµοτικότητα του αµερικανού προέδρου Μπαράκ Οµπάµα στην Ευρώπη. Σύµφωνα µε την ετήσια δηµοσκόπηση Τransatlantic Τrends, που έγινε σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 78% των Ευρωπαίων επιδοκιµάζουν την πολιτική του, έναντι 83% που ήταν πέρυσι.

n ΗΠΑ

Αξιωµατούχοι της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν χθες ότι θα προτείνουν την απαγόρευση του καπνίσµατος σε πάρκα, παραλίες, µαρίνες, δρόµους περιπάτου και πεζοδροµηµένες πλατείες. Αν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόµος, δεν θα επιτρέπεται εφεξής το κάπνισµα στο Σέντραλ Παρκ ή τον χώρο περιπάτου του Κόνι Αϊλαντ. Ο δήµαρχος Μάικλ Μπλούµπεργκ έχει δηλώσει πάντως ότι δύσκολα θα ληφθεί ένα τέτοιο µέτρο.

n ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν χθες συµφωνία που αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους στη Θάλασσα Μπάρεντς. Λήγει έτσι µια διαµάχη που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι δύο χώρες, πάντως, έχουν ήδη αρχίσει την αναζήτηση µεταλλευµάτων στο υπέδαφος της θάλασσας αυτής, που έχει έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων.