Στην τέχνη της διακυβέρνησης υπάρχουν μερικοί κανόνες. Π.χ. τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα προκύπτει από τους χειρισμούς που έχουν προηγηθεί. Οι χειρισμοί υπακούουν στην πολιτική που έχει χαραχθεί αρμοδίως. Και η πολιτική υπαγορεύεται από τους στόχους που τίθενται.

Αυτοί οι κανόνες παραβιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης στα καύσιμα. Και αυτό φάνηκε καθαρά στο θέμα του πλαφόν, το οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς να επιβάλει και τελικά υποχρεώθηκε να αναιρέσει.

Ούτως ή άλλως η προσφυγή στη θέσπιση πλαφόν στην τιμή ενός αγαθού αποτελεί έσχατο μέτρο στη διαχείριση της αγοράς. Και από την εμπειρία προκύπτει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον εφόσον υπάρχει τεχνικά και διοικητικά η δυνατότητα να εφαρμοστεί.

Η απόφαση για πλαφόν στην τιμή της βενζίνης υπήρξε μάλλον βεβιασμένη και ελήφθη χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η υλοποίησή της.

Από μια άποψη, ίσως ακόμη και το ύψος της οροφής που ορίσθηκε δεν ήταν σε αντιστοιχία με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αλυσίδα διακίνησης καυσίμων.

Κυρίως όμως δεν ελήφθη υπόψη ότι αυτή η αλυσίδα πάσχει από πλευράς διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Οι συντεχνίες, αλλά και τα κυκλώματα που δρουν στη συγκεκριμένη αγορά, δεν αντιμετωπίζονται με απλές διοικητικές αποφάσεις.

Απαιτείται να υπάρχει ευχέρεια ελέγχων διαρκείας σε βάθος και η ύπαρξη μηχανισμού άμεσης επέμβασης. Αλλως η παρέμβαση της Πολιτείας εξελίσσεται σαν το «κλέφτες κι αστυνόμοι», στο οποίο οι «κλέφτες» βρίσκονται σε προνομιακή θέση…

Εφόσον η κυβέρνηση δεν είχε στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα και τα μέσα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβολής και επιτήρησης του πλαφόν, ήταν βέβαιο ότι θα έχανε τη μάχη, όπως και την έχασε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσει και τον πόλεμο. Αρκεί στη συνέχεια να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο επιβολής σταθερών κανόνων στην εμπορία, τη διακίνηση και την πώληση των καυσίμων.

Αυτοί οι κανόνες πρέπει να είναι εφαρμόσιμοι και ταυτόχρονα απαραβίαστοι, άρα να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους δεν τους τηρούν. Για να σταματήσει το τριτοκοσμικό φαινόμενο που παρακολουθούμε σε επανάληψη αυτές τις μέρες.