Νεροποντή από κόσµο
Χ.Π.

Σεπτέµβρης, µήνας του σχολείου και των τελευταίων ένδοξων ηµερών του Λυκαβηττού. Που, όπως είπαµε και χτες, φέτος διάγει βίο ασταθή και ενίοτε µοναχικό, ακόµα και από καταξιωµένα ονόµατα που ποντάρουν εδώ και χρόνια στο συναυλιακό τους κοµµάτι. Ο Αλκίνοος δεν είναι ένας απ’ αυτούς. Είναι... κοµήτης.

Εµφανίζεται όταν έχει κάτι να µας πει ή αποσύρεται (στα ενδότερα) όταν νιώθει ότι δεν θέλει να επικοινωνήσει.

Με τα τρέχοντα ήθη του µουσικού marketing - που έτσι κι αλλιώς δεν αφήνει εναλλακτική πρόταση ν’ αγιάσει - και το γεγονός ότι στράφηκε σε ένα πιο έντεχνο υλικό στο τελευταίο του CD «Νεροποντή», θα έπρεπε λογικά να τρέµει στην ιδέα του Λυκαβηττού. Αλλά το γραφείο που ανέλαβε τις συναυλίες του το καλοκαίρι είχε να το λέει πόσο καλά πήγαινε η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Αλκίνοος σόλο, µε την κιθάρα του µόνο. Μα και στον Λυκαβηττό; Και στον Λυκαβηττό. Με ένα κοινό φανατικό, σαν το κοινό των ροκ σταρ, που ήξερε τα τραγούδια του απέξω, που έδειξε (ευτυχώς) ότι εκεί που υπάρχει ουσία περιττεύουν οι διαφηµιστές.


Ο µεγάλος ύπνος
Δ.Δ.

Μπράβο µας, λοιπόν. Η ταινία της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγκάρη έφυγε µε βραβείο ερµηνείας της Αριάν Λαµπέντ από τη Μόστρα της Βενετίας. Αν δεν κάνω λάθος και αν προσθέσω τα δύο βραβεία του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιµου στις Κάννες του 2009 και της ερµηνείας του Αντώνη Καφετζόπουλου πέρυσι στο Λοκάρνο, το σύνολο τέσσερα πρωτοκλασάτα βραβεία για τον νέο ελληνικό κινηµατογράφο. Συγκινήθηκε κάποιος από τους αρµοδίους; Φυσικά µόνο στα τηλέφωνα και τα χαρτιά. Εχει αλλάξει τίποτα στις δοµές, στις καρέκλες και τις υπουργικές και άλλες επιτροπές; Τίποτα απολύτως. Επί της ουσίας η κυβερνητική πολιτική στον πολιτισµό πορεύεται όπως και πριν. Δηλαδή, το γνωστό: η Ελλάδα µπορεί, οι αρµόδιοι, the big sleep!


300.000 λίρες για ένα... κράνος
Δ.Κ.

Με τον ανιχνευτή µετάλλων, ένας ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρού αναζητούσε εδώ και χρόνια το πολύτιµο εκείνο αντικείµενο που θα τον έκανε εκατοµµυριούχο. Είναι µια εικόνα που προκαλεί γέλιο και συνάµα λύπη, καθώς είναι λίγες οι φορές που ο «κυνηγός» ανταµείβεται. Κι όµως, εκείνος τα κατάφερε. Τυχαία ή µελετηµένη κίνηση; Το αποτέλεσµα είναι ότι βρήκε ένα σπάνιο κράνος από την περίοδο της ρωµαϊκής κυριαρχίας στη Βρετανία που ήταν θαµµένο σ’ ένα χωράφι στην επαρχία Κούµπρια. Το µπρούντζινο αντικείµενο, που καλύπτει και το πρόσωπο µε µάσκα, βγαίνει σε δηµοπρασία από το τµήµα αρχαιοτήτων του Οίκου Christie’s στις 7 Οκτωβρίου και εκτιµάται ότι θα πωληθεί 300.000 λίρες. Σύµφωνα µε το ΒΒC, µόνο άλλα δύο παρόµοια έχουν βρεθεί στη Βρετανία, ένα το 1796 και ένα το 1905. Το εν λόγω κράνος θα φορούσε, πιθανώς διακοσµηµένο µε χρωµατιστές λωρίδες, ο ρωµαίος στρατιώτης ως ένδειξη υπεροχής στη διάρκεια ιππικών αγώνων. «Ενα εξαιρετικό δείγµα ρωµαϊκής µεταλλουργίας στην ακµή της», είπαν οι υπεύθυνοι του Οίκου Christie’s ενώ γι’ αυτόν που το έφερε στο φως ανέφεραν ότι ήταν «η ανακάλυψη της ζωής του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από