Ο Αϊνστάιν…

… είχε πει: «Δεν µπορείς να διορθώσεις ένα πρόβληµα, όταν σκέφτεσαι µε τον ίδιο τρόπο µε αυτόν που το προκάλεσε».


Οι µεγάλες…

… οικονοµίες του κόσµου φόρτωσαν τις τελευταίες δεκαετίες τα χρέη των τραπεζών και των επιχειρήσεων στους καταναλωτές και τους φορολογούµενους, και στη συνέχεια στους δηµόσιους λογαριασµούς των χωρών. Και σήµερα επιχειρείται να λυθεί το πρόβληµα του χρέους µε ακόµη περισσότερο χρέος. Οι χρεωµένες χώρες δεν µπορούν να σώσουν η µία την άλλη, καθώς έχουν φτάσει στα όρια του δανεισµού τους. Τα χρεόγραφά τους κυκλοφορούν από κεντρική τράπεζα σε κεντρική τράπεζα και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, σαν µολυσµένες βελόνες. Ο κίνδυνος της µόλυνσης έχει φτάσει στα ύψη για όλες τις χώρες. Οµως, το φάρµακο που χορηγείται είναι ακόµη χειρότερο από την επαπειλούµενη αρρώστια. «Με τη λιτότητα, το πιθανότερο είναι αυτή η οικονοµική κρίση να διαρκέσει ακόµη περισσότερο και να γίνει ακόµη µεγαλύτερος ο ανθρώπινος πόνος», λέει ο νοµπελίστας οικονοµολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. «Αν η Βρετανία, η Γερµανία και άλλες χώρες εξακολουθήσουν τη λιτότητα, αυτό θα έχει συστηµικές συνέπειες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσµο». Είναι άλλωστε ιστορικά αποδεδειγµένο πως αυτό που βοηθάει µια οικονοµία να βγει από την ύφεση δεν είναι η λιτότητα αλλά οι αυξηµένες δηµόσιες δαπάνες. Οι οικονοµολόγοι του συστήµατος παρακολουθούν αυτές τις µέρες µε αγωνία τους δείκτες της αναιµικής ανάπτυξης, έτοιµοι να επευφηµήσουν ακόµη και την πιο ανεπαίσθητη και παραµικρή άνοδό τους. Οµως, ο νοµπελίστας οικονοµολόγος πιστεύει πως το πραγµατικό πρόβληµα είναι σήµερα άλλο. «Από τη µεριά των εργαζοµένων, µια αύξηση ή µια µείωση της ανάπτυξης κατά ένα τέταρτο του εκατοστού της µονάδας δεν κάνει καµιά διαφορά γι’ αυτούς», λέει ο Στίγκλιτς. «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αν η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή για να διώξει την ανεργία στην Αµερική και την Ευρώπη».

Στην ευρωζώνη…

… µολονότι η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ισχυρή, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να υποβάλλουν τους λαούς τους στο βασανιστήριο της λιτότητας. Την ίδια ώρα που η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Αµερική και την Κίνα περιπλέκει το πρόβληµα, οι ευρωπαϊκές αρχές σκύβουν µε απόγνωση πάνω από σενάρια βαθιάς ύφεσης για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η αρνητική ή ανεπαρκής ανάπτυξη, οι άγριες περικοπές των δηµόσιων δαπανών και το ξεπούληµα εθνικών περιουσιακών στοιχείων αναµένεται να συνεχιστούν για χρόνια, λέει ο οικονοµικός αναλυτής και συγγραφέας Σατιάτζιτ Ντας.

Με τις πολιτικές…

… λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς, είναι σαν να αναγκάζουν έναν δροµέα µεγάλων αποστάσεων να τρέχει και να ξανατρέχει την ίδια διαδροµή για χρόνια, κάθε φορά µε ολοένα και λιγότερα εφόδια σε θερµίδες. Γι’ αυτό ακριβώς είναι εντελώς αµφίβολη η προθυµία των κυβερνήσεων να συνεχίσουν να επιβάλλουν αυτό το µαρτύριο και των λαών να συνεχίσουν να το υφίστανται.