Διπλό «ταξίδι» στην προϊστορία των Βαλκανίων ετοιµάζει για τον Οκτώβριο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο χρόνος θα γυρίσει πίσω 6.000 χρόνια και θα σταµατήσει στην 5η και την 4η χιλιετία π.Χ. Εντυπωσιακά ειδώλια ανθρώπων και ζώων, µερικά από τα πρωιµότερα εργαλεία, όπλα και χρυσά κοσµήµατα, µαζί µε όπλα και αντικείµενα από οστά και όστρακα, συνολικά πάνω από 200 αρχαιότητες, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από 22 µουσεία της Ρουµανίας, της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας για να διηγηθούν «Το ξεχασµένο παρελθόν της Ευρώπης: η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ. και οι σχέσεις της Ελλάδας µε τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική Εποχή». Μια έκθεση που αποτελεί παραγωγή του Ιnstitute for the Study of the Αncient World.

Κι αν η έκθεση αυτή έχει ήδη περιοδεύσει στη Νέα Υόρκη και την Οξφόρδη, η ελληνική παρουσίασή της θα έχει και µια διαφορετική πινελιά: σε διαφορετικό χώρο του Κυκλαδικού Μουσείου θα παρουσιαστούν 87 αρχαιότητες από ελληνικά δηµόσια µουσεία, το Μουσείο Μπενάκη και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Ωστε «να αναδειχθούν οι στενές σχέσεις της Ελλάδας µε τα υπόλοιπα Βαλκάνια, οι οµοιότητες και οι διαφορές στην τέχνη κατά τη συγκεκριµένη περίοδο» εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης.

«Μέσα από την παράλληλη αυτή έκθεση προσφέρεται η δυνατότητα να µελετηθεί η Ελλάδα µέσα στο ευρύτερο πολιτισµικό πλαίσιο των Βαλκανίων. Για παράδειγµα τα έργα που παρήχθησαν στον ελλαδικό χώρο είναι πολύ πιο φινετσάτα από τα βαλκανικά».

ΙΝFΟ

«Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ. και οι σχέσεις της Ελλάδας µε τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική Εποχή» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ηροδότου 1) από 7 Οκτωβρίου έως 10 Ιανουαρίου.