ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με εξονυχιστικό έλεγχο από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με απευθείας άρση του τραπεζικού, φορολογικού, επαγγελματικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου κινδυνεύουν να βρεθούν επαγγελματίες οι οποίοι επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις, φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 120.000 ευρώ αλλά και όσοι δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις αποφεύγοντας φόρους πάνω από 15.000 ευρώ.

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σε ελεγκτικά κέντρα, εφορίες και το ΣΔΟΕ διευρύνει τον κατάλογο των φορολογουμένων που θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου σχετικού νόμου. Ετσι σειρά φορολογουμένων απειλούνται πλέον με ποινές οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν έως και κάθειρξη 10 ετών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, βασικά φορολογικά αδικήματα τα οποία θα πρέπει να ερευνώνται για το εάν συνδέονται και με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι:

1. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.) οποιασδήποτε αξίας, εφόσον τα αδικήματα αυτά διαπιστώθηκαν από διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους μέσα στην ίδια χρήση ή από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο σε τρεις τουλάχιστον συναλλαγές του επιτηδευματία μέσα στην ίδια χρήση.

2. Η μη καταβολή στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Υποπτοι θεωρούνται ακόμη κι οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Οι εφορίες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων για τη διενέργεια έρευνας σε οφειλέτες με χρέη άνω των 120.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι, από τα στοιχεία (π.χ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) προκύπτει ή υποκρύπτεται περιουσιακό όφελος, (π.χ. αγορά περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο τον οφειλέτη ή τη σύζυγο ή τα προστατευόμενα μέλη κ.λπ.) ή ότι υπήρχε οικονομική δυνατότητα εξόφλησης του χρέους αλλά η εξόφληση δεν έγινε.

3. Η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ. 4. Η μη απόδοση στο Δημόσιο του φόρου πλοίων, εφόσον το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε για κάθε διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει τα 15.000

ευρώ.

5. Η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

6. Η έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων οποιασδήποτε αξίας.

7. Αδικήματα λαθρεμπορίας.