Ρατσιστικό παραλήρηµα

Δ.Ν.Μ.


Η δήλωση σοκάρει και προκαλεί: «Δεν µπορεί παρά να αισθανθείς ότι οι Κινέζοι είναι υπάνθρωποι». Ανήκει στον βρετανό ρόκερ Μόρισεϊ – πρώην ηγετικό µέλος της µπάντας των Smiths – και το ρατσιστικό παραλήρηµά του πυροδοτήθηκε µε αφορµή την κακοποίηση των ζώων αλλά και τη µεταχείριση που έχουν στο τσίρκο και τους ζωολογικούς κήπους στην Κίνα. Τα λόγια του ρόκερ – από συνέντευξή του στην «Guardian» – έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση αντιρατσιστικών οργανώσεων που έκαναν λόγο για χοντροκοµµένο ρατσισµό του Μόρισεϊ. Ο πρώην τραγουδιστής – δεινός χορτοφάγος και υπερασπιστής των ζώων – δεν απασχολεί πρώτη φορά τον Τύπο µε τα σχόλια και τις παρεµβάσεις του. Μεταξύ άλλων, το 1994 σε δηλώσεις του ζήτησε να αποκτήσει το (ακροδεξιό) Εθνικό Μέτωπο πιο καθαρή φωνή ενώ το 2007 καταφέρθηκε εναντίον των µεταναστών λέγοντας ότι «όσο περισσότεροι έρχονται τόσο χάνεται η βρετανική ταυτότητα» ενώ πέρσι είχε εγκαταλείψει τη σκηνή στο φεστιβάλ της Κοατσέλα στην Καλιφόρνια επειδή µύρισε… ψηµένο κρέας! Ας µην ξεχνάµε ότι ο ίδιος έχει γράψει τον απόλυτο ύµνο της χορτοφαγίας, το «Μeat is murder».

Με σαντούρια στο Ελαιοτριβείο

Δ.Κ.


Με τα σαντούρια τους, οι µαθητές της σχολής του «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου υποδέχονταν τους επισκέπτες του Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου. Λίγο πιο πέρα, στην αυλή του ιστορικού ελαιοτριβείου του παππού του Ελύτη – που αναστηλώθηκε µε τη φροντίδα της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» – η µουσική κοµπανία του «Αναγνωστηρίου» έδωσε προχθές µια µεγάλη συναυλία, µε µουσική και χορούς από τη Λέσβο και τη Μικρά Ασία, για τους 700 θεατές που κατέφθασαν από τις 20.00 στον υπαίθριο χώρο. «Μια ακόµη εκδήλωση, µια µέρα µετά την προβολή της ταινίας “Ταξίδι στη Μυτιλήνη” του Λάκη Παπαστάθη, που θα οµορφύνει το νησί µας», έλεγαν οι ντόπιοι, οι οποίοι παρακολούθησαν µαζί µε τις οικογένειές τους τη συναυλία, η οποία ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σύντοµα σε CD. Ανάµεσά τους και οι νέοι που έκαναν πρώτα µια βόλτα από το ελαιοτριβείο και σιγοτραγούδησαν µαζί µε την κοµπανία. Φαίνεται ότι η µουσική παράδοση της Λέσβου είναι ζωντανή. Αλλωστε για τον σκοπό αυτόν φροντίζει και το ίδιο το «Αναγνωστήριο». Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο κύριος µε τη βράκα, την παραδοσιακή στολή, που εµφανίστηκε στη σκηνή και κέρδισε το δυνατό χειροκρότηµα του κοινού. Δεν ήταν µόνο η αµφίεση του Σόλωνα Λέκκα που κέρδισε την προσοχή όλων αλλά και η ιδιαίτερη φωνή του. Αλλωστε, είναι γνωστός στη Λέσβο ως «ο βρακοφόρος, χτίστης στο επάγγελµα, µε το ταλέντο στην ερµηνεία παραδοσιακών τραγουδιών». Στη συναυλία βρέθηκε µεταξύ άλλων ο αρχιτέκτων και υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος είναι µέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

Μνήµη Γιάννη Μέτση

Γ.Δ.Κ.Σ.


Συµπληρώνονται σαράντα µέρες από την ξαφνική αναχώρηση από τη ζωή του χορευτή, χορογράφου και δάσκαλου Γιάννη Μέτση, ακµαιότατου, γλυκύτατου και µε εφηβική διάθεση µέχρι το τέλος. Οι δικοί του, οι φίλοι του, οι µαθητές του, οι συνεργάτες του, οι άνθρωποι που τον αγάπησαν και τον εκτίµησαν, θα µαζευτούν την Κυριακή στις 10.50, στο προαύλιο του Α’ Κοιµητηρίου όπου αναπαύεται για το µνηµόσυνό του που θα γίνει στον τάφο του. Με µυαλό και καρδία γεµάτα από µνήµες του.