ΦΟΥΛ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ, αλλά και φαντασμαγορικό θα είναι φέτος το ντεκόρ της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Προφανώς για να δένει με το περιεχόμενο της ομιλίας του που θα περιέχει αντίστοιχες αναφορές- άλλωστε δεν υπάρχει και τίποτε άλλο που θα μπορούσε να εντυπωσιάσει το κοινό του. Η σκηνοθεσία της πρωθυπουργικής παρουσίας ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας και πάρτε από τώρα μια γεύση.

Το παζλ

ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ στην είσοδο της Εκθεσης ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο ξύλινο παζλ – προς δημιουργία εννοείται. Ο ίδιος θα πρέπει να τοποθετήσει το πρώτο κομμάτι. Οι επισκέπτες που θα ακολουθήσουν θα προσθέτουν ένα ένα τα υπόλοιπα κομμάτια. Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή θα απεικονίζει ένα τοπίο με ανεμογεννήτριες και άλλες συναφείς ήπιες ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Οι τρεις κυρίες

ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ο Πρωθυπουργός θα διέλθει ανάμεσα από δύο πράσινους τοίχους με αντίστοιχες απεικονίσεις για να καταλήξει στο περίπτερο 13-καμία σχέση με το βαρύ λαϊκό άσμα «στο κελί το 13». Πρόκειται για το περίπτερο των τριών Κυριών. Ητοι για τη διαμόρφωσή του συνεργάστηκαν τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στα όποια προΐστανται γυναίκες. Οτι διεκπεραιώθηκε ανέφελα η συνεργασία τους, είναι από μόνο του ένα μικρό ενδοκυβερνητικό επίτευγμα. Ως περιεχόμενο, θα είναι το περίπτερο της Καινοτομίας και της Πράσινης Ανάπτυξης, με ό,τι υποδηλώνουν οι λέξεις. Εννοείται το πρόγραμμα περιλαμβάνει μακρά παραμονή του Γιώργου στο συγκεκριμένο περίπτερο.

Το ποδήλατο

ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ο Πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε ένα οικείο του θέμα: την ποδηλασία. Στον χώρο της Εκθεσης θα υπάρχουν εκατοντάδες υβριδικά ποδήλατα που παράγουν μόνα τους την ενέργεια που χρειάζονται. Με αυτά θα μπορούν να κινούνται στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες. Το στοίχημα εδώ είναι αν θα μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει και ο ίδιος μια βόλτα. Τα ποδήλατα πάντως στο τέλος της Εκθεσης θα διατεθούν με κλήρωση στους Θεσσαλονικείς.

Το δέντρο

ΕΠΟΜΕΝΟΣ σταθμός της πρωθυπουργικής ξενάγησης θα είναι το Ηλιακό Δέντρο. Φανταστείτε μια κατασκευή σαν μανιτάρι που αποθηκεύει ηλιακή ενέργεια και τροφοδοτεί διάφορες συσκευές και μικροεγκαταστάσεις. Επειδή εν Ελλάδι δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής του, το συγκεκριμένο θα το φέρουν από το Μιλάνο. Ο φορτιστής

ΤΕΛΟΣ;ΟΧΙ. Στο επόμενο στάδιο ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σε μια νέα οικολογική κατασκευή. Για την ακρίβεια, θα είναι μια επιφάνεια με ηλιοσυλλέκτες από την οποία θα βγαίνουν πρίζες και καλώδια και οι επισκέπτες θα μπορούν τα συνδέουν τα κινητά τους τηλέφωνα για να τα φορτίζουν, με ηλιακή ενέργεια εννοείται. Επίσης, εννοείται ότι το δικό του τηλέφωνο θα είναι το πρώτο που θα φορτιστεί.

Σαν παραμύθι

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Ολα στη ΔΕΘ φέτος θα είναι μαγικά και προπαντός οικολογικά. Ακόμη και τα κιόσκια θα έχουν ηλιακές οροφές. Με λίγα λόγια η περιήγηση θα έχει κάτι από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Και η ξενάγηση του Πρωθυπουργού θα είναι σαν παιδικό παραμύθι. Και φυσικά όπως συμβαίνει με όλα τα παραμύθια, θα είναι απολαυστική. Μέχρι να επανέλθουμε άπαντες στη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου…