Εάν όλα λειτουργήσουν βάσει του σχεδίου, αυτό το φθινόπωρο ένα κορίτσι κάπου στην επαρχία Γιουνάν, στην Κίνα, θα πει στο αγόρι της ότι δεν µπορεί να κάνει σεξ µαζί του. Και γι’ αυτό το αγόρι θα πρέπει να χρωστάει ευγνωµοσύνη σ’ ένα πρόγραµµα «σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» µε την υπογραφή αµερικανών ευαγγελικών.

Το πρόγραµµα, που τιτλοφορείται «Μην απολογείσαι», έχει επιµεληθεί η αµερικανική ευαγγελική οργάνωση Εστίαση στην Οικογένεια. Στόχος είναι να προειδοποιηθούν οι µαθητές για τις συνέπειες του προγαµιαίου σεξ: αφροδίσια νοσήµατα, εφηβική εγκυµοσύνη, έκτρωση. Επιπλέον, οι νεαρές Κινέζες µαθαίνουν αναρίθµητους τρόπους για να απορρίψουν τις σεξουαλικές προτάσεις των αγοριών τους: «Θέλεις να στοιχηµατίσεις το µέλλον µου σε ένα προφυλακτικό;», «Δεν είµαι σαν τις άλλες», «Εάν θέλεις να γιορτάσουµε τον έρωτά µας, φέρε µου τριαντάφυλλα και οργάνωσε ένα ροµαντικό δείπνο». Σύµφωνα µε τον αρχικό σχεδιασµό, οι έφηβοι, ολοκληρώνοντας το σεµινάριο, θα έπρεπε να δώσουν όρκο παρθενίας. Σε αυτήν την περίπτωση η παρέµβαση των αξιωµατούχων της κυβέρνησης ήταν άµεση: οι νέοι δίνουν όρκο µόνο στο Κοµµουνιστικό Κόµµα.

Η συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας της Γιουνάν είναι ορόσηµο για την αµερικανική ευαγγελική οργάνωση, που παλεύει τέσσερα χρόνια για την εισαγωγή του προγράµµατος στα κινέζικα σχολεία. Είναι επίσης το αποτέλεσµα µιας στενής σύγκλισης συµφερόντων: η ευαγγελική οργάνωση επιθυµεί την είσοδό της στην Κίνα και οι κινέζικες αρχές, παρά την αθεΐα που ισχύει επίσηµα στη χώρα, προσπαθούν να ελέγξουν την αύξηση του πληθυσµού και την ταχεία αλλαγή αξιών της κοινωνίας.

Τα διαζύγια αυξάνονται σταθερά, ενώ η µετανάστευση και ο εκσυγχρονισµός ασκούν ολοένα και µεγαλύτερη πίεση στις κινεζικές οικογένειες, υποστηρίζουν οι κοινωνιολόγοι.

«Η αποχή είναι ένας καλός τρόπος ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στις οικογένειες και να µειωθεί ο ρυθµός των διαζυγίων», υποστήριξε στην «Washington Ρost» η πρώην γενική γραµµατέας των ΜΜΕ και εισηγήτρια του προγράµµατος στις επαρχίες της Κίνας. Ωστόσο, λίγες µόλις ώρες µετά την εκπόνηση του προγράµµατος, ειδικοί σχολιαστές στα τοπικά Μέσα επέκριναν την κυβέρνηση ότι διδάσκει την αποχή αντί του ασφαλούς σεξ.