Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα της τελευταίας εβδομάδας ήταν το ενδιαφέρον του αφεντικού της Cosco κάπτεν Γουέι να κατασκευάσει νέα προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά και να επενδύσει για τον νέο εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο, όπως και τα εγκαίνια της μεγάλης τουριστικής μονάδας του καπετάν Βασίλη (Κωνσταντακόπουλου) στο Ναυαρίνο. Σε μία περίοδο μεγάλης ύφεσης, η οποία συνεχώς θα βαθαίνει με τις περικοπές του ΔΝΤ, κάθε νέα επένδυση στην Ελλάδα που θα τονώνει την οικονομική δραστηριότητα και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας είναι χωρίς αμφιβολία μάννα εξ ουρανού.

Μόνο που στη διαδικασία αυτή προσέλκυσης ξένων επενδύσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να παίξει ζωτικό ρόλο- κάτι που δεν έχει κάνει ώς τώρα. Δεν φτάνει που ο γενικός γραμματέας του ΕΣΠΑ άργησε 6 μήνες για να τοποθετηθεί, με ανάλογη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων για κοινοτικά προγράμματα, η Ελλάδα παραμένει η πιο οπισθοδρομική και πιο γραφειοκρατική χώρα της Ευρώπης απέναντι στους επιχειρηματίες. Για διάφορους λόγους- που έχουν να κάνουν και με την πειρατική πολλές φορές δραστηριότητα κάποιων επιχειρηματιών-, όλες σχεδόν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, έβλεπαν με μεγάλη καχυποψία κάθε κίνηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δημιουργώντας, από την άλλη πλευρά, κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιότυπα μονοπώλια.

Σε ένα κράτος, όμως, που χρεοκοπεί και δεν έχει κονδύλια για κρατικές επενδύσεις, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι οι ιδιώτες επιχειρηματίες, έλληνες και ξένοι. Και το κράτος θα πρέπει να κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις κάθε ευρώ που θα μπορούσε να επενδυθεί στην Ελλάδα μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνοντας ειδικό φορολογικό καθεστώς, όπως κάνουν η Κύπρος, η Ιρλανδία και όλες οι βαλκανικές χώρες. Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα με φόρο 40% στα κέρδη, όταν ο ίδιος φόρος στην Κύπρο είναι 10%!

Στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, εξιστορούσε πώς η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει το χρονικό όριο ανοίγματος μιας ξένης επιχείρησης στη χώρα από μερικούς μήνες σε λίγες ημέρες και από 19 σε 3 τις απαιτούμενες υπογραφές, προσελκύοντας έτσι εκατοντάδες ξένες επενδύσεις. Αν μπορεί να το κάνει η Τουρκία, σίγουρα μπορεί και η Ελλάδα- αλλά χρειάζεται να τελειώσουμε μια για πάντα με διάφορα ταμπού και παρωχημένες αντιλήψεις του παρελθόντος.