ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ είπε, όσα είπε, για τους Ελληνες και μαζί της μάς έσουραν άλλα τόσα και κάμποσοι δικοί της.

Μπορεί η πατρίδα της να μας δανείζει τελικά (έστω και με καπέλο) για να ξοφλήσουμε τα δανεικά μας και για να πάρει μπροστά η αγορά.

Μπορεί ακόμα να πληρώνουμε ακριβά αυτή την καθυστέρηση, μαζί με την πολιτική.

Από χθες, όμως, η «Φράου Ανγκελα» δείχνει να στυλώνει τα πόδια απέναντι στις αγορές αλλά και στον άκρατο ατλαντισμό που έχει παρασύρει κάποιους άλλους εταίρους της. Προτείνει λοιπόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής καθαρή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση:

με επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες με δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Και με τον τρόπο αυτόν έρχεται κάπως πιο κοντά στους αδύναμους κρίκους του Νότου, που πληρώνουν ακριβά την εισβολή και την επιδρομή με τα σπρεντ.

Κάπως έτσι η δική μας πατρίδα, στα απόνερα της επίσκεψης του Σουλτάνου, ο οποίος επιμένει με θράσος στο «casus belli», ματώνει στην κρίση:

με συντάξεις που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά στην τρίτη ηλικία με το ΔΝΤ να κοιτάει με μισό μάτι το δώρο και την άδεια που έχει απομείνει, σε όσους έχουν (ακόμη) τη δουλειά τους με δημοσίους υπαλλήλους που κάποιοι τούς κάνουν να αισθάνονται ένοχοι επειδή είναι ακόμη όρθιοι με την ανεργία να φτιάχνει ρετιρέ απελπισίας κυρίως με νέους.

Και την υπόθεση της Siemens να κρατάει δεμένη την πολιτική ζωή.

Ισως γιατί οι καταθέσεις έγιναν σε μάρκα.

Εστω κι αν η σημερινή Γερμανία επιμένει στο ευρώ.

ΥΓ: Οπως και εμείς, άλλωστε.