Αλλάζουν πλεύση τα κανάλια

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη


Με περιορισμένο αριθμό ελληνικών σειρών σε σχέση με φέτος, αλλά περισσότερα ριάλιτι και ξένες σειρές καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη σεζόν
Το μήνυμα ελήφθη από την προηγούμενη σεζόν. «Οι τηλεθεατές, πλέον δύσκολα “κολλάνε” σε μια σειρά. Σε συνδυασμό με τις συνθήκες ζωής, τις εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας- Ιντερντ, Web ΤV-, έχουν μια περιστασιακή σχέση με την τηλεόραση», δίνει το περίγραμμα στέλεχος καναλιού για την τάση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα και τείνει να αποκρυσταλλωθεί. Το νέο τρεντ που τείνει να κυριαρχήσει πάντως, όπως όλα δείχνουν, είναι ριάλιτι προγράμματα με στοιχεία διαδραστικότητας, τη συμμετοχή δηλαδή τηλεθατών.

Η οικονομική ύφεση υποχρέωσε μεν τα κανάλια να προχωρήσουν σε περιστολή κοστολογίων, όμως, όπως ισχυρίζονται στελέχη τους, δεν είναι η αιτία που υπαγόρευσε των περιορισμό των σίριαλ. «Τη νέα σεζόν θα επενδύσουμε σε άλλου είδους προγράμματα», τόνιζε επιτελικό στέλεχος του τηλεοπτικού χώρου, ενώ συνάδελφός του επεσήμαινε πως «ο κόσμος στρέφεται σε παραγωγές που του δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχει, ακόμα και από το σπίτι, όπως τα ριάλιτι με τις τηλεψηφοφορίες».

Με κύκλους τηλεριάλιτι τρίμηνης διάρκειας, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα κυλήσει η επόμενη σεζόν. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει φέτος και με τα «Χ Factor», «Ελλάδα έχεις ταλέντο», «Αγρότης μόνος ψάχνει», για παράδειγμα. Στο Μega, αυτήν την περίοδο αναζητούν τους σεφ που θα αποτελέσουν την επιτροπή για το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι «Μaster Chef», το οποίο προγραμματίζεται, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, να προβάλλεται από το φθινόπωρο σε καθημερινή βάση σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, με προοπτική ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Το κανάλι θα εντάξει ένα ακόμη πρόγραμμα ριάλιτι που θα «”παντρεύει” Ιντερνετ και τηλεόραση και την εξέλιξή του θα διαμορφώνει και το κοινό που θα το παρακολουθεί».

Παραδοσιακά το Μega θα δώσει χώρο στον τομέα της μυθοπλασίας. Στο μενού του θα προστεθεί η σειρά «Νησί» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου με θέμα τη ζωή των χανσενικών στη Σπιναλόγκα, την εύθυμη «Μην περνάς με κόκκινο» του Λευτέρη Παπαπέτρου («Είσαι το ταίρι μου», «Εγκλήματα», «Ντόλτσε βίτα») με πρωταγωνιστές τους Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, ενώ θα ενταχθούν και δύο σειρές- προσαρμογές παραγωγών του εξωτερικού. Θα συνεχιστούν οι «Πολυκατοικία», «Μ+Μ», «3ος Νόμος». Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου θα επανακάμψει με ένα μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, με στοιχεία σόου και τηλεπαιχνιδιού.

Ανάλογη τακτική θα εφαρμόσει ο ΑΝΤ1. Στον τηλεοπτικό στίβο θα ρίξει τα «Χ Factor 3», «Νext Τop Μodel 2», «Dancing With Τhe Stars 2», «Ελλάδα Εχεις Ταλέντο 3». Το μενού εμπλουτίζεται με τη σειρά «Ελεύθερος κι ωραίος» με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και στην πορεία θα προστεθούν το πολύ ακόμη τρεις σειρές που αυτήν την περίοδο εξετάζονται. Συνεχίζονται οι «Ονειροπαγίδα», «Ο πόλεμος των άστρων» και- κατά πάσα πιθανότητα- η δραματική «Κάρμα». Αμετακίνητες στις ώρες προβολής τους οι πρωινές, μεσημεριανές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, και οι σατιρικές «Ράδιο Αρβύλα» και «Ολα».

Ο σταθμός δεν αποκλείεται να αποκτήσει αυτόνομη εκπομπή μαγειρικής με την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και θα ενισχύσει το οπλοστάσιό του με τις ξένες σειρές «Ρacific» των Στίβεν Σπίλμπεργκ – Τομ Χανκς, «Τrue Βlood», «Grey΄s Αnatomy» (6ος κύκλος), «Lost» και «Ρrison Βreak».

Στην πεπατημένη και με το δόγμα «συντηρητικά και λιτά», όπως λέγεται, θα πορευθεί ο Αlpha. «Τα real life προγράμματα θα σηκώσουν το κύριο βάρος στην ψυχαγωγία», ανέφεραν από τον σταθμό συνεχίζοντας με τα δοκιμασμένα «Κάτι ψήνεται», «Αγρότης μόνος ψάχνει», «Για λογαριασμό σας», «Πάμε πακέτο», «Εφιάλτης στην κουζίνα». Μέσα στον Μάιο, έλεγαν, από τον Αlpha, θα προστεθεί «ένα ακόμη τηλεπαιχνίδι ή ένα real life πρόγραμμα», με τους Ρένο Χαραλαμπίδη και Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, υποψήφιους για τον ρόλο του παρουσιαστή.

Βενιζέλος, Βαρβάκης και 1821


Από το Αlter αναμένεται να προβληθούν κατ΄ αρχάς η βραβευμένη «30 Rock» με τον Αλεκ Μπάλντουιν και την Τίνα Φέι, η αμερικανική εκδοχή του «Οffice» με τον Στιβ Κάρελ, και οι σειρές «Ηeroes» (3ος κύκλος) και «Μad Μen» (2ος κύκλος).

Γι΄ αυτό που ξέρει να κάνει καλά, μια εκπομπή που συνδυάζει γεύσεις, μυρωδιές και ιστορία, συζητά με τον Σκάι ο Ηλίας Μαμαλάκης. Δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και με τον Γιώργο Μητσικώστα. Το κανάλι του Φαλήρου από το φθινόπωρο θα προβάλει ως μίνι σειρά έξι επεισοδίων το πολυσυζητημένο τρυφερό ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά δεν παίζει» των Αγγελής Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα με θέμα την περιπέτεια τεσσάρων παιδιών της Πάτρας που πέρασαν διά πυρός και σιδήρου σε δημόσιες υπηρεσίες για να… έχουν το δικαίωμα να παίζουν σε έναν κενό χώρο της πόλης.

Σε δέκα επεισόδια θα ολοκληρωθεί η σειρά δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «1821» με στόχο να αφηγηθεί την ιστορία ερευνώντας τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Στην ΕΡΤ «προέχει το νοικοκύρεμα», ωστόσο για την ώρα έχουν καταθέσει προτάσεις ο Γιάννης Σμαραγδής για ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, του Ελληνα που έμαθε στην Ευρώπη το χαβιάρι, και ο Κώστας Κουτσομύτης για μια σειρά με θέμα την άγνωστη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Απομακρύνθηκαν 300 «αργόμισθοι» συμβασιούχοι

Χ.Ν.Ε.Ι.


Σχεδόν το ένα τρίτο των συμβασιούχων της ΕΡΤ που μέχρι τώρα «δεν πατούσε το πόδι του, πήγε σπίτι του», σύμφωνα με στελέχη της ΕΡΤ. Από το- οικονομικό- βάρος περίπου 300 ατόμων σε διάφορες ειδικότητες απαλλάχθηκε η κρατική ραδιοτηλεόραση, ύστερα από τη διαπίστωση ότι η σχέση που είχαν με τον οργανισμό περιοριζόταν μόνον στην προσέλευσή τους στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών, όπως εκφράστηκε από επίσημα χείλη. «Και με τον ίδιον τρόπο ενημερώθηκαν ότι η συνεργασία τους με την ΕΡΤ δεν ανανεώθηκε». Και πλέον οι συμβασιούχοι δεν υπερβαίνουν τους 1.100

και οι οποίοι θα έχουν αξιολογηθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού, «και πάντως έως τότε που λήγουν οι συμβάσεις, οι οποίες ανανεώθηκαν προσωρινά, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου».

Επίσης, αποσαφηνίστηκε με κάθε τρόπο πως εφεξής δεν θα υπάρχουν προκλητικές συμβάσεις συνεργασίας. «Το πλαφόν των 6.090 – μεικτών- ευρώ δεν θα το περνάει κανείς.

Δεν θα υπάρχει ούτε μια εξαίρεση, ούτε μια τροποποίηση», ανέφεραν πηγές της ΕΡΤ. Και έβαλαν τέλος στη σεναριολογία που ήθελε κάποιους εργαζόμενους- συμβασιούχους στην Αγία Παρασκευή οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ήταν υψηλά αμειβόμενοι, για να εξακολουθήσουν να παραμένουν στην ΕΡΤ, να έχουν απολαβές που, κατ΄ εξαίρεση, θα υπερβαίνουν το ανώτατο πλαφόν- πρόταση που είχε κάνει ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργος Σχινιωτάκης και υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος και η κατάρτιση οργανογράμματος στην ΕΡΤ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουνίου. «Είμαστε στο στάδιο καταγραφής αναγκών με το τρέχον μοντέλο της εταιρείας και είναι σε εξέλιξη σχέδιο περιγραφής εργασίας του έμψυχου δυναμικού που δεν υπήρχε. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αξιολογήσεις αλλιώς ενδέχεται να αδικήσουμε κάποιον», ανέφεραν οι ίδιες πηγές της ΕΡΤ εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία πως «από την 1η Ιουλίου θα έχουμε, έως ένα σοβαρό ποσοστό, σωστό εξορθολογισμό της κατάστασης».

Οδεύει προς τον Αlpha;


Στον Αlpha φαίνεται ότι θα μετακινηθεί η Αννίτα Πάνια (φωτογραφία), ολοκληρώνοντας έναν κύκλο συνεργασίας μερικών ετών με το Αlter. Την «κουμπαριά» με το κανάλι της Παιανίας λέγεται ότι έκανε η- και τυπικάκουμπάρα του ζεύγους Καρβέλα- Πάνια, Ρούλα Κορομηλά, σύμβουλος προγράμματος του Αlpha, η οποία και θα αλλάξει στις 29 Απριλίου, τέσσερις ημέρες ύστερα από τα γενέθλια της Αννίτας Πάνια, τα στέφανα στο ζευγάρι.

Σε επαφές με Μega και Αntenna εξάλλου λέγεται πως είναι η παραγωγή της εκπομπής «Στην υγειά μας» (με τον Σπύρο Παπαδόπουλο), ύστερα από την πρόταση-αίτημα της ΕΡΤ για περιορισμό του κόστους της κατά 50%. Οι διαπραγματεύσεις πάντως με τους ανθρώπους της ΕΡΤ συνεχίζονται.