Τη δική τους «Ιθάκη» ψάχνουν να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί, όπως έκανε και η οικογένεια Νατζάφι από το Αφγανιστάν. Καθημερινά αρχίζουν το ταξίδι μέσα από τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης, οι οποίοι περνούν και από την Ελλάδα.


Η Μυτιλήνη ήταν ένας σταθμός στη διαδρομή της τραγικής οικογένειας για να φτάσει τελικά στην Αθήνα. Οι δύο γονείς μαζί με την κόρη τους Φερστέ και τον άτυχο 15χρονο γιο τους, Χαμί, είχαν αρχίσει τη διαδρομή τους για την Ευρώπη από το Ιράν αρκετούς μήνες πριν και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφεραν μέσα σε μία βάρκα, από τα παράλια της Τουρκίας, να φτάσουν στη Μυτιλήνη.

Εκεί είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο και έπειτα από μερικές μέρες παραμονής μετέβησαν στην Αθήνα με στόχο να φύγουν σύντομα για το εξωτερικό όπου ζουν τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας. Το αντίτιμο για μία νέα ζωή μπορεί να ξεπεράσει τα 15.000 ευρώ, από τη στιγμή που θα φύγουν από τη χώρα καταγωγής τους μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό, συχνά με διαμονή κάποιων μηνών σε χώρες- ενδιάμεσους σταθμούς. Από τη θάλασσα

Βασικό πέρασμα προς την Ευρώπη αποτελεί η Ελλάδα, καθώς συγκεντρώνει το 69% του συνολικού αριθμού μεταναστών οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, από τα χερσαία σύνορα της χώρας παρατηρείται μείωση εισόδου παράνομων μεταναστών κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σε αντίθεση με τα θαλάσσια σύνορα όπου η λαθρομετανάστευση αυξήθηκε σημαντικά κατά 47%.

Από τον δρόμο της θάλασσας, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Πάτμος αποτελούν τους πρώτους σταθμούς για τους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, ενώ η χερσαία διαδρομή οδηγεί στην Ελλάδα μέσω των συνόρων με Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία. Το «εισιτήριο» για το πρώτο αυτό μέρος του ταξιδιού κυμαίνεται από 1.500 έως και 5.000 ευρώ.

Επόμενος σταθμός για τους παράνομους μετανάστες είναι η Αθήνα ή η Πάτρα και για να φτάσουν εκεί θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά στους διακινητές ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω. Ύστερα από παραμονή κάποιων μηνών θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με τελικό προορισμό την Αγγλία ή τις σκανδιναβικές χώρες. Και πάλι η διαδρομή θα τους στοιχίσει ακριβά και μπορεί να ανέλθει στα 2.000 ευρώ.

Φροντίδα σε αλλοδαπούς στα Κέντρα Υποδοχής


ΚΕΝΤΡΑ Πρώτης Υποδοχής θα ονομάζονται οι χώροι όπου θα δέχονται τις πρώτες υπηρεσίες οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας κατά την ομιλία του σε ημερίδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Σε αυτά τα Κέντρα (ΚΕΠΥ) θα διαπιστώνεται το νομικό καθεστώς των νεοεισερχομένων και τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες τους και θα αποφασίζεται ανάλογα η περαιτέρω μεταχείρισή τους.

Με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ανέφερε ο κ. Βούγιας στη χθεσινή ημερίδα, θα εντοπίζονται οι ευάλωτες ομάδες (οι αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα, μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένοι και θύματα βασανισμού) προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα το υπουργείο Υγείας.