Ήταν νομίζω οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981, όταν φοιτητής ακόμη στο Λονδίνο, έβλεπα το ΒΒC να αναμεταδίδει την περίφημη συνέντευξη Παπανδρέου στο αμερικανικό δίκτυο ΑΒC. Δυο Αμερικανοί δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να «στριμώξουν» τον Ανδρέα κι εκείνος με απίστευτη ηρεμία, άψογα αγγλικά και αποστομωτικά επιχειρήματα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και έδινε στη μικρή Ελλάδα μια διεθνή φωνή.

Η περιοδεία του Γ. Παπανδρέου στις σημαντικότερες πρωτεύουσες του πλανήτη έχει, νομίζω, μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Εκεί που μας είχαν πάρει στο ψιλό και οι ξένες εφημερίδες μάς αντιμετώπιζαν σαν τους παρίες που μπήκαμε στο ευρώ με τρικ, ζητώντας μας να πουλήσουμε τα νησιά μας για να ξεχρεώσουμε, ήρθε η ανατροπή. Η κυρία Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και ο κ. Ομπάμα όχι μόνο δέχτηκαν αμέσως να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό, αλλά υιοθέτησαν κιόλας την πρότασή του: να υπάρξει, εδώ και τώρα, μια παγκόσμια πρωτοβουλία κατά της κερδοσκοπίας.

Βέβαια τα σκληρά μέτρα έχουν- δικαίως- προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία και η χώρα δεν έχει βρει ακόμη τα δανεικά που της λείπουν. Το διεθνές κλίμα, όμως, φαίνεται να αλλάζει και ο κίνδυνος χρεοκοπίας να απομακρύνεται. Το προέβλεψε ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός κ. Πρόντι, ενώ ο εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο έσπευσε να καταστήσει σαφές πως ο μηχανισμός για τον δανεισμό της Ελλάδας είναι έτοιμος και περιμένει.

Η περιοδεία Παπανδρέου διέσωσε την εικόνα του ναυαγίου που είχε δημιουργηθεί με την καταστροφική οικονομική πολιτική Καραμανλή και έδειξε την ικανότητά του να πείθει τους μεγάλους του πλανήτη να τον ακούν. Μακάρι να πείσει και τους συνδικαλιστές της Ολυμπιακής που για μια βδομάδα είχαν κλείσει την κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου.