Ένα γενετικό τεστ που θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του μπορεί να γίνει σύντομα πραγματικότητα, έπειτα από μια μελέτη κατά την οποία εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά παραλλαγές του DΝΑ στον πληθυσμό οι οποίες συνδέονται με τη βιολογική γήρανση.


Επιστήμονες στη Βρετανία βρήκαν ότι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης παραλλαγής του DΝΑ – περίπου 7% του πληθυσμού- εμφανίζουν βιολογικά σημάδια ότι είναι περίπου οκτώ χρόνια «γηραιότεροι» από τους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας που δεν έχουν τη γενετική παραλλαγή. Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε πιο εξελιγμένους τρόπους για να προσδιορίζονται οι πιθανότητες ενός νεαρού προσώπου να γεράσει σημαντικά πιο γρήγορα από τον μέσο όρο και να είναι ως εκ τούτου περισσότερο ευάλωτο σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος της στεφανιαίας και η γεροντική άνοια.

Η μελέτη ενισχύει την ιδέα ότι η γήρανση δεν βασίζεται μόνο σε χρονολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως το κάπνισμα ή το ποτό), αλλά και στη βιολογίαμερικοί άνθρωποι, δηλαδή, γεννιούνται με γενετική προδιάθεση να γεράσουν πιο γρήγορα. Μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι μοιάζουν γέροι για την ηλικία τους, ακόμη κι αν δεν κάνουν κάτι που να επιταχύνει τη γήρανση, όπως να καπνίζουν.

Ο ένας στους τρεις

Τα άτομα που έχουν κληρονομήσει μόνον ένα αντίγραφο της εν λόγω γενετικής παραλλαγής- περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού – φαίνονται κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια «γηραιότεροι» από τους συνομηλίκους τους.

«Το κίνητρο πίσω απ΄ αυτή τη μελέτη ήταν τα στοιχεία από την έρευνα για τη στεφανιαία τα οποία δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι ηλικίας 80 ώς 90 ετών έχουν εντελώς φυσιολογικές αρτηρίες, όμως άλλοι ηλικίας 40 ώς 50 ετών, χωρίς φανερούς παράγοντες κινδύνου, έχουν άρρωστες αρτηρίες. Η διαφορά φαίνεται ότι είναι βιολογική», δήλωσε ο Νιλές Σαμάνι, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. «Συσσωρεύονται στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία, περιλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και μερικών τύπων καρκίνων, σχετίζονται στενότερα με τη βιολογική παρά με τη χρονολογική ηλικία», πρόσθεσε ο καθηγητής Σαμάνι.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν στη δομή που βρίσκεται στις άκρες των χρωμοσωμάτων, η οποία ονομάζεται τελομερές και το μέγεθός της μειώνεται σταδιακά καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Το τελομερές

Το τελομερές διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαίρεση του κυττάρου και στη γήρανση και έχει παρομοιαστεί με τα πλαστικά καλύμματα στις άκρες των κορδονιών των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι διαφόρων ηλικιών πήραν μέρος στη μελέτη. Τα τελομερή τους μετρήθηκαν από δείγματα αίματος και ολόκληρο το γονιδίωμά τους αναλύθηκε για να εντοπιστούν παραλλαγές του DΝΑ οι οποίες μπορεί να συνδέονται με τελομερή βραχύτερα από τον μέσο όρο.

«Τα άτομα γεννιούνται με τελομερή ενός ορισμένου μήκους και σε πολλά κύτταρα τα τελομερή κονταίνουν καθώς τα κύτταρα διαιρούνται και γερνούν», δήλωσε ο καθηγητής Σαμάνι. «Βρήκαμε ότι τα άτομα που φέρουν μια ιδιαίτερη γενετική παραλλαγή είχαν πιο κοντά τελομερή, δηλαδή φαίνονταν γενετικά πιο ηλικιωμένα».

Μπίρα εναντίον καταγμάτων!


ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι το πρώτο που σκέπτεται κάποιος όταν πίνει την μπίρα του στο μπαρ, όμως φαίνεται πως μια συγκρατημένη τακτική κατανάλωση μπίρας βοηθάει στην ενίσχυση των οστών και προλαμβάνει τα κατάγματα σε μεγάλη ηλικία. Η μπίρα είναι πλούσια σε πυρίτιο, ένα συστατικό σημαντικό για τη διατήρηση γερών οστών. Μια αμερικανική έρευνα αποκάλυψε ότι το πυρίτιο που υπάρχει στο κριθάρι και τον λυκίσκο, όχι μόνον επιβιώνει από τη διαδικασία της ζύμωσης, αλλά και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο δρ Τσαρλς Μπάμφορθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις δήλωσε: «Οι μπίρες που περιέχουν υψηλά επίπεδα βύνης κριθαριού, καθώς και λυκίσκου, είναι οι πλουσιότερες σε πυρίτιο. Το σιτάρι περιέχει λιγότερο πυρίτιο από το κριθάρι». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση «Journal of Science of Food and Αgriculture».