Οι γνώριμες φιγούρες απεικονίζονται στις τοιχογραφίες του Θεάτρου Σκιών του Θανάση Σπυρόπουλου στους Αγίους Αναργύρους. Ο παλιός καλλιτέχνης δουλεύει και γύρω του υπάρχουν αφίσες από παραστάσεις, μπερντέδες, λαϊκές ζωγραφιές και φιγούρες των κλασικών ηρώων. Ανανεωτής του Θεάτρου Σκιών και μέλος της παλιότερης φρουράς των καλλιτεχνών, έχει κι άλλες ιδιότητες: συγγραφέας, κατασκευαστής φιγούρας από δέρμα και ζωγράφος.

«Παλιά οι παραστάσεις διαρκούσαν δύο και δυόμισι ώρες. Σήμερα ο Καραγκιόζης πρέπει να είναι γρήγορος. Ζούμε την εποχή της τρεχάλας. Το παιδί σήμερα είναι μορφωμένο. Γι΄ αυτό κι εγώ βάζω τον “κοπρίτη”- τον γιο του Καραγκιόζη- να καθαρίζει όλα τα έργα. Η νεολαία θέλει άλλα πράγματα σήμερα. Πετάει κάποιος τα σκουπίδια έξω απ΄ τον κάδο και αποκαθιστά την τάξη ο νεώτερος της σκηνής, ο “κοπρίτης”», λέει ο κ. Σπυρόπουλος και φωτίζει τη λογική του σύγχρονου μπερντέ. Επισημαίνει όμως και τις πολλές δυσκολίες των καλλιτεχνών σήμερα: «Δεν μας προβάλλουν και δεν μας επιχορηγούν. Εγώ έχω δύο ιδιόκτητα θέατρα όπου δουλεύω ο ίδιος, ο γιος μου, η γυναίκα μου κι ένας βοηθός.

Για την τέχνη μας απαιτούνται χώροι, αλλά και αυτοκίνητο και γκαράζ. Είναι πολλά τα έξοδα». Είναι ταγμένος στην τέχνη (πολλοί τον έμαθαν από την κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80) και έχει τα δικά του όνειρα: «Έχω στα σκαριά μια πρωτοβουλία για ένα πανευρωπαϊκό σωματείο με παίκτες απ΄ όλη την Ευρώπη. Θα κινηθούμε σε όλους τους φορείς. Θα ζητήσουμε να μας κάνει άρμα, να διδάσκουμε και να παίζουμε δωρεάν στις πλατείες, αλλά ας έχουμε έναν σταθερό μισθό απ΄ το κράτος. Θέλω επίσης να δημιουργήσω μια Ακαδημία Θεάτρου Σκιών και θα παραχωρήσω δωρεάν ένα από τα δύο οικήματά μου. Θέλω να μπει ο Καραγκιόζης σε όλα τα σπίτια. Ετοιμάζω πακέτα- σκηνές με μικρά κείμενα και τιμή μέχρι 100 ευρώ. Για να πάρει το παιδί στο σπίτι και να ασχολείται».

Θα τον δείτε: Ο Θανάσης Σπυρόπουλος παίζει κάθε Σάββατο στις 18.00 στο Θέατρο της οδού Δωδεκανήσου 37 στην Ανάκασα και κάθε Κυριακή στις 11.00 και στις 17.30 στην οδό Έρσης 9 στη Λαμπρινή.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

●Ο Καραγκιόζης Δημοσιογράφος

●Ο Καραγκιόζης στην ΕΟΚ

●Ο Καραγκιόζης Οικολόγος

●Ο Καραγκιόζης Αρχαιολόγος στην Ακρόπολη

●Η κλωνοποίηση του Καραγκιόζη

●Τα δέντρα που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους εναντίον των εμπρηστών

●Ιπτάμενοι δίσκοι εναντίον της Γης